Изключената студентка Калина Илиева ”топила” фермери пред ОЛАФ

Над 400 мейла със сигнали към ОЛАФ е пратила бившата шефка на фонд „Земеделие“ Калина Илиева.
В тях тя е докладвала за десетки фермери, че има съмнения за нарушения, и се оплаквала от висши държавни представители, че й оказват натиск, съобщава в . „24 часа“. Наложили се дори срещи в Брюксел с ОЛАФ за изясняване на някои от сигналите на Илиева.

Стотици проекти са били блокирани. Българската ДАНС пък е била подвеждана да проверява с месеци служители на най-високо ниво по донесенията на бившата аграрна шефка, без обвиненията й да бъдат потвърдени. В същото време самата Илиева е нарушила правилата, като е позволила плащане на 4,6 млн. лв. субсидия от националния бюджет на проект от САПАРД за тържище за плодове и зеленчуци в Кърджали без съгласието на управителния съвет на фонд „Земеделие“.

Междувременно министърът на земеделието М. Найденов съобщи, че въпреки скандала с фалшивата диплома за висше образование на Илиева, няма да има последици за проектите и договорите, разписвани от нея, пише в. „Дневник“.

След публикация на в. „168 часа“ в петък министър М. Найденов потвърди информацията, че дипломата на бившата шефка на земеделския фонд от Висшия институт по техника и икономика в Берлин е фалшива. От института заявиха, чеК. Илиева не е завършила и е изключена, тъй като тя никога не е положила изпит.
Сега с казуса ще се занимаят българските и германските прокурори, а българското Министерство на образованието, което преди години е легализирало дипломата, ще направи отделна проверка. Ако се докаже, че е подала документ с невярно съдържание, Илиева може да бъде наказана с глоба от 100 до 300 лв. или затвор до 3 години.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *