Еврото не допуска ново дъно въпреки слабите данни от еврозоната

Еврото е стабилно днес, приемайки слабите данни за инфлацията и растежа в еврозоната, които запазват шансовете за нови стимули на Европейската централна банка. Ударът върху долара след оповестяването на невзрачните стойности за седмичните нива на търсещите помощи срещу безработица в САЩ също помагат на единната валута, тъй като последните се покачиха с повече от очакваното.

Евро-долар се търгува почти без промяна на 1.3364 след кратък спад до 1.3348, но остава близо до девет месечното дъно от 1.3333 и е на път да завърши седмицата със спад. Кросът евро-йена остава волатилен и след достигане до 10-дневен връх на 137.25 отново слезе под 137. Въпросът е, че дилърите очакваха слабостта на данните от еврозоната и тяхното излизане не помогна много на продаващите еврото.

Вчера стана ясно, че растежа в еврозоната е замрял за второ тримесечие като Германия е претърпяла изненадващо понижение. В същото време инфлацията се потвърди, че остава на ниски нива невиждани от разгара на финансовата криза преди близо пет години, което означава, че дефлацията си остава заплаха.

Долар-йена е на 102.53 след вчерашния девет дневен връх на 102.66. Засега двойката отчита растеж от 0.4% за седмицата, въпреки че доходността по американските облигации остава на ниски нива. Появяват се обаче негативни фактори за йената като слабия БВП през седмицата, който подчертава слабостта на икономиката през второто тримесечие. Засега не се считаха за възможни нови стимули, но сега вече започват да се правят такива калкулации.

Стерлингът възстанови част от загубите си и е на 1.6688 срещу долара и остава близо до вчерашното четири месечно дъно от 1.6657, което дойде заради индикациите на Английската централна банка, че няма да бърза с повишение на лихвите. Паундът загуби около 3% от стойността си след шест годишния връх на 1.7192 в средата на юли, когато шансовете за повишение на английските лихви бяха големи. В близък план дилърите ще наблюдават дали доходността по две годишните английски облигации, която вчера удари две годишно дъно от 0.662% и свали стерлинга, ще продължи да пада. Днес ще бъде оповестена втората оценка на БВП за второто тримесечие. Икономистите не очакват ревизия на ръста от 0.8% на тримесечна база, който беше обявен при първата оценка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *