Само 11 държави в света не са замесени в конфликти

Светът е в състояние на война и положението вероятно ще продължи да се влошава, сочи изследване на авторитетен аналитичен център, цитирано от британския вестник „Индипендънт“.

Според Института за икономика и мир, който изготвя докладите „Глобален индекс на мира“, от 162 изследвани държави по света само 11 не са замесени в някакъв вид конфликт.

През последните седем години светът става все по-размирен и тенденцията за намаляване на конфликтите след Втората световна война рязко се обръща, цитира „Индипендънт“ заключенията в годишния доклад на института.

Страните с най-ниско ниво на конфликти са Швейцария, Япония, Катар, Мавриций, Уругвай, Чили, Ботсвана, Коста Рика, Виетнам, Панама и Бразилия, сочи докладът на Института за икономика и мир.

В Бразилия и Коста Рика обаче достъпът на граждани до леки оръжия и вероятността от демонстрации, придружени с насилие, са тревожно големи.

Швейцария не участва във външни конфликти и има много малък риск от вътрешни проблеми, но общият й индекс на мира спада заради относително големия оръжеен износ.

„Индипендънт“ цитира данните за Великобритания, която може да изглежда мирна, но всъщност поддържа войски в Афганистан, и за Северна Корея, която не участва във война, но в която има вътрешно напрежение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *