Еврото пада преди заседанието на ЕЦБ

Вниманието на инвеститорите е насочено към предстоящото заседание на ЕЦБ по-късно през седмицата, когато ще стане ясно дали финансовата институция ще въведе допълнителни стимули с цел повишаване на инфлацията в еврозоната.

Въпреки че много от тях са на мнение, че централната банка ще изчака до декември преди да въведе нови стимули, смята се, че централната банка може да загатне за допълнителните мерки още този четвъртък, коментират от Бул Тренд Трейдър.

Това бе основана причина еврото падна до 10-дневно дъно в понеделник спрямо щатския долар. Общата валута поевтиня с 0.2% до 1.1322 долара. Спрямо британския паунд еврото реализира спад от 0.7% до 0.7322.

Мнозина експерти очакваха паритет на еврото спрямо долара до края на годината след като ЕЦБ обяви програмата за количествени улеснения. Единната валута успя да поевтинее до под 1.05 през март, но по-късно през годината реализира ръст от 9 на сто като по този начин оказа дефлационен натиск в еврозоната.

Доларът получи подкрепа от публикуваните през миналата седмица благоприятни данни за инфлацията в САЩ, както и броя на седмичните молби за помощи за безработни – най-ниските за последните четири десетилетия. Данните дават надежда, че Федералният резерв може да повиши лихвите преди края на годината.

В началото на седмицата доларовият индекс, измерващ представянето на щатския долар спрямо кошницата от шест основни валути, се покачи с 0.3% до 94.952.

Цената на златото падна за трети пореден ден след като доларът продължи със силното си представяне. Така благородният метал продължава с отдалечаването от 3- и половина месечния връх, достигнат през миналата седмица.

Според анализатори най-голямата заплаха за благородния метал в момента е голямото нарастване на спекулативните дълги позиции за последните няколко седмици.
SPDR Gold – най-големият борсово търгуван фонд за злато в света, публикува данни за намаляване на запасите с 6.3 тона.

Спот цената на благородния метал се понижи с 0.6% до 1170.26 долара за тройунция. Среброто падна с 1.6% до 15.79. Платината поевтиня с 0.3% до 1008 долара за тройунция. Паладият загуби 1,6% от стойността си, достигайки 682 долара, което е над дъното от 1 октомври на 664.10.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *