Иран: ОПЕК трябва да намали добива, за да вдигне цените на петрола до 70-80 долара

Страните членки на ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол) трябва да намалят добива си на суров петрол, за да повишат цените в диапазона между 70 и 80 долара за барел, заяви петролният министър на Иран Биджан Намдар Зангане, цитиран от Bloomberg.

“Никой не е доволен“ от цените на сегашните им нива, заяви Зангане пред репортери в Техеран. „ОПЕК трябва да вземе решение за управление на пазара, намалявайки нивото на производство“. Въпреки това обаче Зангане заяви, че все пак не очаква ОПЕК да реши да понижи добива си на следващата среща на министрите през декември.

ОПЕК произвежда петрол над официалната си цел от 30 млн. барела на ден в продължение на 16 последователни месеца, тъй като групата се опитва да защити продажбите си на фона на световното свръхпредлагане. Цената на петрола сорт Брент се срина с 41% през последните 12 месеца и се търгува за 50,20 долара за барела на борсата в Лондон към 8:31 местно време. ОПЕК планира да направи оценка на добива, когато петролните министри от 12-те ѝ страни членки се срещнат на 4 декември във Виена.

Иран може да увеличи износа си на петрол с 500 000 барела на ден до седмица след премахването на икономическите санкции, заяви за репортери в Техеран Рокнодин Джавади, управляващ директор на държавната National Iranian Oil Co. Страната може да повиши износа си с 1 млн. барела на ден в рамките на шест месеца след вдигането на ограниченията в опит да си спечели обратно дела от световния пазар, изгубен заради санкциите, наложени в следствие на ядрената програма, каза още той.

Иран се стреми към производство на суров петрол от 4,7 млн. барела на ден до март 2021 г. и планира да може да произвежда 1 млн. барела на ден на петролни кондензати в рамките на същия период, заяви Джавади. Ислямската република е добивала по 2,8 млн. барела петрол на ден през септември, сочат данни, събрани от Bloomberg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *