Еврото се опитва да продължи възстановяването си

Доларът нарасна минимално срещу йената при азиатската търговия днес, благодарение на положителния доклад за трудовата заетост в САЩ. В същото време еврото продължава да се възстановява от четири месечното дъно, което започна след монетарните облекчения на ЕЦБ в четвъртък.

Долар/йена е 102.52. Двойката се покачи в петък, когато данни показаха, че неселскостопанската трудова заетост в САЩ се е увеличила през миналия месец с 217 000 работни места с което се е завърнала към нивата от преди рецесията и потвърждава силата на икономиката след забавянето през зимата.

Евро/долар се опитва да расте и е на 1.3644 при четири месечно дъно в четвъртък на 1.3505, когато ЕЦБ намали лихвите си до рекордни нива и оповести серия от мерки за спиране на дезинфлационния тренд. Тези мерки няма да имат незабавен ефект, а покриването на къси позиции в еврото сега е от тези които залагаха срещу него преди заседанието на ЕЦБ.

Пазарите почти не реагираха на серията от данни от Япония. БВП беше ревизиран нагоре до 1.6% при предварителна оценка от 1.5%. В същото време беше отчетен излишък по текущата сметка за април за трети пореден месец, въпреки че е по-малък от очакваното. Обяснението на специалистите е, че пазара е повече съсредоточен към данни свързани с инфлацията и монетарната политика на ЯЦБ.

Високо доходните валути продължават да са силни след подобрените рискови настроения при действията на ЕЦБ. Австралийският долар се търгува на 0.9349 срещу американския си съименник и не е далеч от 3-седмичния връх на 0.9358, който удари в петък. Новозеландският долар е на 0.8514 и доста се отдалечи от дъното на 0.8401, което достигна миналата седмица преди заседанието на ЕЦБ.

Рали на акциите ограничава растежа на златото

Златото е стабилно и на нива над 1250 долара за тройунция след доклада в петък за трудовата заетост в САЩ, който съответстваше на предварителните очаквания. Ралито на акциите обаче ограничава търсенето на метала като алтернативна инвестиция.

Днес спот цената е 1252 долара. Заетостта в САЩ се е върнала през май до нивата от преди рецесията. Солидната скорост при наемането на нови служители потвърждава, че икономиката се е съживила след забавянето през зимата.

Хедж фондовете и управителите на парични фондове намалиха залозите си в златните фючърси и опции до най-ниски нива след средата на януари.

При другите благородни метали, платината и паладиума нараснаха. Министърът на минното дело в ЮАР Нгоако Раматоди заяви в събота, че е направил достатъчно при преговорите между синдикатите и трите най-големи фирми на платина в света и допълни, че вярва, че пет месечната стачка ще бъде разрешена в разговори днес.

Световните борсови индекси и долара скочиха в петък като американските акции затвориха на рекордни върхове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *