Финанси ще се изучават вече и в училище

Финансовото обучение да бъде включено поетапно и в средното образование е една от идеите на премиера Пламен Орешарски по отношение на повишаване на културата на българина за предлаганите финансови услуги. Това свое желание сподели самият министър-председател на откриването на регионална конференция на тема „Защита на потребителите на финансови услуги и финансова грамотност“.

Орешарски посочи като успех на своето управление създаването на Национална стратегия за повишаване на финансовата грамотност в България за периода от 2014-а до 2018-а година. Включването на учебен предмет за финансовите услуги е само част от този план на правителството. Друг продукт на тази стратегия за повишаване на финансовата грамотност у нас е създаването на информационна брошурка за пенсионерите, която да ги научи как да се предпазват от парични измами.

„Потребителите трябва да бъдат добре информирани за правата си“, отсече министър-председателят. Той припомни, че според миналогодишно изследване на Българската академия на науките (БАН) една от най-големите причини за задлъжнялостта на родните домакинства е именно ниската степен на финансова грамотност. Премиерът Орешарски съзира и като ключова причина за голямата световна финансова и икономическа криза през 2007-2008-а година неразбирането на някои финансови услуги от страна на потребителите.

„Повишаването на защитата на потребителите е сред приоритетите, залегнали в нашата управленска програма“, отбеляза още Орешарски и обърна поглед към подобряване на законодателството в тази сфера.

Министър-председателят определи като успешни промените в Закона за защита на потребителите, които предстои да се гласуват на второ четене в Народното събрание.

„Има празноти във финансовата грамотност на гражданите“, призна и европейският комисар по политиката за защита на потребителите Невен Мимица. Той се съгласи с тезата на премиера, че една от основните причини за появата на световната финансова криза е неадекватното кредитиране на хората.

„Потребителят трябва да бъде информиран преди сключването на договор за кредит“, заяви още Мимица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *