Еврохолд и Синергон във фокуса на вниманието през седмицата

От: Мариян Йорданов

Еврохолд България ще привлича интереса и през настоящата седмица, тъй като в сряда, 21 февруари, на смесен закорит аукцион ще бъдат предложени 2.5 млн. акции при минимална цена 2.65 лв. за акция.

Еврохолд България беше избран от екипа на Investor.bg за Акция на изминалата седмица, след като в сряда, 14 февруари, стартира търговията с книжата на дружеството. При въвеждането на акциите на новосформираната компания от сливането между Еврохолд АД и Старком Холдинг АД по позицията бяха прехвърлени над 3,357 млн. броя на цени между 2,51 лв. и 7 лв., при което пазарната капитализация на холдинга, изчислена на база средна цена за деня, достигна 139,5 млн. лв. Основният обем от 3 млн. акции бе продаден от мажоритарния собственик Българска холдингова корпорация АД с цел увеличение на свободно търгувания дял от капитала (free-float) на компанията.

Новата анкета на Investor.bg е посветена на очакванията за предстоящия в сряда аукцион за цените на Еврохолд България с въпрос „На каква максимална цена ще въведете лимитирана оферта за Еврохолд България на аукциона на 21 февруари?“. Възможните отговори в анкетата са: до 2.65 лв, от 2.65 до 3 лв., от 3 до 3.35 лв., от 3.35 до 3.7 лв., над 3.7 лв., ще участвам само с пазарни поръчки, няма да участвам на търга, още не съм решил и без мнение.

Днес, 19 февруари, стартира търговията с правата на Софарма логистика (FTXCO), даващи възможност за участие в започващото увеличение на капитала на дружеството с 2.74 млн. акции при емисионна стойност 1.2 лв. за акция. Увеличението се счита за успешно, ако бъдат записани и платени най-малко 1.4 млн. акции

Сряда е последен ден за сключване на сделки със Синергон холдинг, даващи право на участие в увеличението на капитала на дружеството. Холдингът планира да увеличи капитала си от 14 122 649 лв. на 18 359 443 лв., чрез първично публично предлагане на 4 236 794 нови обикновени поименни акции с номинална стойност 1 лв. и емисионна стойност 7 лв. всяка.

В петък във Велико Търново БФБ-София организира кръгла маса, на която са поканени 80 компании от областите Велико Търново, Русе, Плевен, Ловеч и Габрово. Очакванията са да има новини за нови предстоящи IPO-та или за вече лансираните такива на Каолин АД или Енемона АД, които са от северен централен район на България.

Отново в петък (23 февруари) ще се състои събрание на акционерите на Гранд хотел В.Търново АД (ARBAN), на което ще се гласува за овластяване на ръководството да изтегли банков кредит до 6 млн. евро, обезпечен с активи на дружеството. Акционерите ще гласуват и за промяна в името на компанията на Интерхотел Велико Търново.

В следващите седмици предстоят открит търг за неизползваните права в увеличението на капитала на Софарма Логистика АД на 13 март.

До края на месец март се очаква и IPO на Специализирани бизнес системи АД.

До средата на годината се очакват IPO на Каолин, Енемона, Винарна къща Тодоров и Чайкафарма.

До края на третото тримесечие на 2007 г. се очаква и IPO на Нет Инфо.

Информация за предстоящи събития на БФБ можете да получавате на e-mail, като се запишете в нашата мейл листа към Коментари или от раздел Предстоящо на Investor.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *