Европа спасява ракията ни

Ще се борим да падне акцизът, зарекоха се наши депутати

СОФИЯ. Втори шанс за ракиджиите дава Европа. Депутатката от Европейската народна партия Астрид Люлинг е изготвила доклад, който може да спаси домашната ракия от акциз, съобщи лидерът на СДС Петър Стоянов. На „Раковски“ 134 разполагат с документа, който ще бъде обсъден в икономическа комисия на ЕП следващата седмица. Люлинг предлага премахването на минималните ставки за акцизите на алкохола в страните от ЕС. Докладът на ЕНП определя като неоснователно искането на Еврокомисията за 31% по-висок налог за твърдия алкохол и бирата.

Ако докладът бъде приет, правителството на България ще може да отмени акциза върху производството на домашна ракия, тъй като вече националните парламенти сами ще решават съдбата му, категоричен е Стоянов. От СДС прогнозираха, че докладът може да бъде приет само с гласовете на депутатите от ЕНП и либералите. НДСВ и ДПС са в групата на либералите в ЕП и от техните гласове ще зависи съдбата на ракиджиите. Ще проучим доклада и ще се консултираме с нашите колеги от либералната фракция, коментира пред „Стандарт“ Четин Казак от ДПС. Ако с това ще помогнем да падне акцизът върху домашната ракия, ще го подкрепим, допълни той.

В момента акцизът за 100 литра ракия в Европа е 550 евро, а с исканото увеличение той ще стане 720 евро. Българското правителство се е договорило с Брюксел акцизът за производители на домашна ракия да e 2,75 евро на литър, обясни евродепутатът от СДС Мартин Димитров.

Нина Александрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *