Чакат милиарди от новите молове

Големите фондове разграбват като топъл хляб луксозните имоти

Инвестицията в бизнес сгради е най-печеливша, твърдят брокери

Около 1 млрд. евро може да влязат в пазара на недвижими имоти от сделки за големи бизнес сгради през тази година. В ход са няколко проекта за строителство на молове, офис сгради и логистични паркове, които вече привличат вниманието на големите играчи на европейския пазар – консервативните инвестиционни фондове, които залагат на умерената печалба, но играят на сигурни и спокойни пазари.

Бизнес сгради от ново поколение привличат вниманието на инвестиционните фондове

Фото БенчмаркВъпреки че първите 6-7 седмици от членството на страната ни в ЕС не оправдаха обществените очаквания за скок на цените и сделките, запитванията от големите инвеститори непрекъснато се увеличават, твърдят посредниците, специализирани в продажбата на бизнес площи. Сигурността и стабилността на пазара са основните причини към България да гледат все повече инвестиционни фондове, които се интересуват от покупката на вече завършени и отдадени под наем сгради или проекти в напреднал етап на строителството.

Само за трите най-големи продажби през 2006 г. – на „Мол София“, „София сити център“ и „Бизнес парк София“ (13 готови и 4 сгради в строеж с площ от 190 хил. кв. м) купувачите платиха общо над 360 млн. евро. Интерес имаше и към третия открит мол в София – „Скай сити“, но собственикът – веригата „Фантастико“, отказа да го продава. Като се прибавят сделките за търговския център във Велико Търново, офис сградата на „Соравия“, „Европарк“ и някои по-малки обекти в столицата,

стойността

на големите сделки надхвърля

600 млн. евро

Общият оборот на пазара на недвижими имоти пък е за около 8 млрд. евро, по данни на Национално сдружение „Недвижими имоти“. Възвръщаемостта от инвестицията в бизнес проекти е между 8 и 9%, но със засилването на присъствието на големите фондове ще падне на около 7%, очакват от агенцията за бизнес имоти „Фортън интернешънъл“. Според шефа й Валери Вълчев консервативните австрийски и немски фондове най-активно проучват българския пазар на бизнес имоти в момента. Те се интересуват от покупката на обекти на стойност над 30 млн. евро с договори за отдаване на площите под наем за поне 5 години. Въпреки бума от проекти през миналата година към момента предлагане на големи обекти пред завършване почти няма.

Пазарът на бизнес имоти в България все още е неразорана целина и печалбите от имоти са огромни, смята управителят на посредническата агенция „Феникс“ Васил Шопов. Според него един от най-силните фактори за идването на все повече инвеститори е ключовото местоположение на страната като географски център на Балканите и

вход към пазарите на Близкия и Средния изток

В следващите години всяка уважаваща себе си компания ще търси офиси и складови бази в България, убеден е Шопов. И ако добрите офис площи само в столицата вече надхвърлят 500 хил. кв. м, то при логистичните и складовите проекти пазарът тепърва ще се развива. Най-голям интерес и през тази година се очаква да има към покупката на големи търговски центрове и административни центрове (виж текста с проектите в строеж). Възможности и търсене за строителство на логистични бази има в района на къмпинг Врана (поне 100 дка терен), няколко терена по 50-80 дка в Божурище, по бул. „Европа“ и продължението му към Банкя, както и в периферните части на бул. „Цариградско шосе“ и селата източно от София, посочва Васил Шопов. Свободни терени за големи проекти все още има в района на Централна гара. Там испанската „Риофиса“ ще изгражда търговско-административен парк с небостъргач върху терен от 200 дка, а друга испанска компания – „Урбас“, ще строи 4000 луксозни апартамента и търговски център върху парцел от 120 дка. Няколко проекта за административни центрове в строителство има и по булевардите „Цариградско шосе“, „Сливница“ и „Тодор Александров“.

Елена Маркова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *