Евтините застраховки са капан за шофьорите

Някои родни компании действат като финансови пирамиди

При катастрофи в Евросъюза обезщетенията ще скочат няколко пъти

След 28 дни българинът тръгва из Европа с личната си карта. Мнозина смятат да потеглят с колите си. Задължително обаче им трябва застраховка „Гражданска отговорност“, валидна и в Евросъюза. Всъщност най-добре е на пътя да не им се случва никакъв инцидент, защото тогава ще разберат, че българските застрахователи плащат колкото могат, а не колкото трябва.

Още преди месец в битка за повече клиенти за най-масовата застраховка големите компании дадоха срок на бедния българин бързо да сключва договори, за да хване поредното намаление – този път наречено „за последно преди ЕС“. Не е ясно колко българи се хванаха на въдицата. Факт е обаче, че за да иска сигурност по пътищата в Европа, клиентът трябва да се бръкне по-надълбоко.

Очакваните ниски цени на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ може да се превърнат в капан за шофьорите. Това заявиха пред „Стандарт“ родни застрахователи. Според тях с евтините полици компаниите няма да успеят да покрият щетите от бъдещи катастрофи.

Особено, когато злополуките са в чужбина. Досега застрахователите ни плащаха по 8-10 бона за загинал или тежко пострадал на пътя човек. С влизането в ЕС, ако българин сгази западняк на пътя, обезщетението ще бъде с пъти по-високо и може да достигне дори 50 хиляди евро. Подобни разходи обаче ще се окажат проблем за някои от родните застрахователи.

Застрахованите с „Гражданска отговорност“ коли у нас са 97 на сто, т.е. около 2,2 млн. Ако средната цена на полицата е 100 лв., събраните суми, с които разполагат дружествата, са 220 млн. лв. Без разходите – комисиони, реклама, презастраховане, сумата пада до 100 млн. лв. Щетите обаче, по изчисления на фирмите, са доста повече. Справка от КАТ показва, че средно годишно у нас по пътищата загиват 1200 човека, 3000 хил. остават с трайни увреждания, над 6000 са по-леко ранени. Отделно са потрошените при катастрофи ламарини и унищожени коли. Сметките показват, че разходите надхвърлят значително 100-те милиона приходи. И ако в България обидно малките цени, които плащат застрахователите на пострадалите, са по преценка на дружествата, то в Европа правилата са железни. По закон, който действа и у нас, ощетеният има право да избира кого да съди, за да получи парите си – застрахователя или виновния шофьор. Специалисти предполагат, че клиентите на „евтините“ застрахователи ще станат клиенти и на европейските съдилища.

Според запознати две са причините за примамливите предложения за „Гражданска отговорност“ със смешни цени. Едната е принципът на финансовите пирамиди – за кратко време фирмите да натрупат бързи печалби, а след това може и да фалират. По-прозорливите обаче разчитат да завземат пазара, изтиквайки конкуренцията. Веднъж озовали се на върха, ще вдигнат цените, колкото поискат. Десетки хиляди шофьори са се напатили през последните години от евтини застраховки, след които трябва да се бръкнат дълбоко при евентуална катастрофа и вероятно ще сменят компанията, твърдят специалисти. Те прогнозират фалит на поне 3 от известните български застрахователни компании до 1-2 г. и разчитат на естественото регулиране на пазара. Дотогава обаче ще изгорят хиляди шофьори.

Ирен Делчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *