Чуждите инвестиции до края на годината може да достигнат 4 млрд. долара

„Чуждите инвестиции в страната да края на септември вече са 3,585 млрд. долара и до края на годината може да станат четири милиарда долара“ каза пред журналисти в Боровец изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции /БАИ/ Стоян Сталев, цитиран от Dnes.bg.

„През 2007 година чуждите инвестиции в нашата страна ще бъдат още повече и през следващите няколко години те ще останат значителни“ добави той.

От август 2004 до края на 2005 г. БАИ е дала сертификат за инвестиционен проект първи клас на 13 проекта на обща стойност 1,8 млрд. евро, които са осигурили 4500 нови работни места. За периода януари – ноември 2006 г. агенцията е дала такъв сертификат на 19 проекта. Тези проекти са на стойност 1,2 млрд. евро и са осигурили 9100 нови работни места. Още 11 проекта са в процедура за получаване на такъв сертфикат.

Агенцията е отпуснала субсидии за 4 млн. лева през 2005 година, като за 2006 година по това перо са предвидени 15 млн. лева. Парите се дават най-вече за подобряване на инфраструктурата към обектите, уточниха експерти на БАИ. За 2007 година агенцията ще получи също около 15 млн. лв. за подпомагане на големите проекти. Не всички инвестиционни проекти първи клас могат да получат финансова помощ.

Експертите на БАИ помагат на чуждите инвеститори при работата им с държавната и общинската администрация, за по-бързо преминаване на процедурите на различни разрешителни режими, уточни Сталев.

Сред по-големите проекти, подпомогнати от БАИ, са изграждането на „Бизнес-парк София“ от Линднер холдниг, Германия. Инвестицията е за 163,6 млн. лв. и е осигурила 120 преки и 6300 непреки работни места.

Друг проект е модернизацията на добив и преработка на руди от находище „Челопеч“ на стойност 101,7 млн. лв., което в момента осигурява 760 работни места, както и изграждането на нова медна рафинерия и увеличаването на капацитета на металургичното производство на „Кумерио Мед“ – Пирдоп на стойност 263 млн. лв.

Приоритетни на Българската агенция за инвестиции в бъдеще ще бъдат секторите електротехника, машиностроене, електроника, производството на части за автомобилната промишленост както и аутсорсинг на бизнес услуги и на софтуер.

Потенциал за чуждите инвеститори в нашата страна са приватизацията на ТЕЦ „Русе“, модернизацията на съществуващите ТЕЦ-ове и изграждане на нови ВЕЦ-ове, производствата на биомаса и биогорива.

Възможности има и в химическото и биологично третиране на отпадъчните води, рециклирането на отпадъци, реконструкцията на мощностите в металургията, строежите на магистралите „Хемус“ и „Черно море“ и модернизацията на железопътната инфраструктура.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *