Евтиният петрол дава тласък на българската икономика

Поевтиняването на петрола ще намали разходите на българските домакинства с около 1.3%, прогнозира икономистът Лъчезар Богданов от Industry Watch на организираната от Пощенска банка в подкрепа на местния бизнес в Дупница.

Въпреки че това на пръв поглед изглежда малко, реално става въпрос за сума от порядъка на половин милиард лева.

„Спадът на цените на петрола ще доведе до спестяване на около 1.3% от домакинските бюджети – средства, които могат да бъдат похарчени за друго, спестени или инвестирани”, заяви Богданов.

Това ще даде тласък на икономиката на страната, която вече е в подем. За последното говори фактът, че в национален план е отбелязан ръст на новоотпуснатите жилищни и бизнес кредити с 8-9% средногодишно към ноември, въпреки че при новите потребителски кредити се наблюдава леко свиване на пазара.

Според Богданов Югозападният регион на България е по-динамично развиващ се и по-богат от над 74 подобни региона в страни като Испания, Италия, Португалия и дори доста от страните в Източна Европа.

„Положителен знак за региона е нарастването на оборотите на фирмите за периода 2009 – 2014 г., като отбелязаният ръст е в размер на 31%. Това сравнение ни дава представа, че не сме, както се твърди, най-бедните в Европа“, допълни Лъчезар Богданов.

Според данни на НСИ в град Дупница работят над 40% от наетите, като в област Кюстендил те са над 30 хиляди или 1.4% от общата заетост в страната, а в област Благоевград – над 88 хиляди или 3.9% от всички работни позиции в страната. Областта заема водещи позиции в няколко индустриални производства, сред които обработка на кожи и производство на кожени изделия, производство на електрически съоръжения, ремонт и инсталиране на машини и оборудване.

През последните години се наблюдава положителна тенденция за нарастване на инвестиционната активност в областта, която достига 165 млн. лв. през 2014 г., но въпреки това остава под равнищата от 2008 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *