Как Фед срина американските пазари

Федералният резерв не показа в сряда колебание за това, че ще започне да повишава лихвените си нива по-късно тази година, въпреки сътресенията на световните пазари и някои разочароващи икономически данни в последните седмици.

Докладът за паричната политика на Фед, публикуван вчера изглежда твърде оптимистичен. Така например централната банка на САЩ счита, че икономиката на САЩ бележи „солиден“ ръст и „силно“ възстановяване на пазара на труда, без да обръща внимание на глобалната икономическа перспектива.

Във Фед са оптимисти и за инфлацията, повтаряйки, че темпът на увлечение на потребителските цени ще се ускори постепенно до 2%, като в момента е забавен от „преходни“ фактори.

Лихвените проценти на Фед са близо до нулата от края на 2008 г., ето защо тяхното повишение притеснява сериозно инвеститорите. Така, след оптимистичния доклад на Фед, фондовите индекси в САЩ се сринаха.

За инвеститорите тревога будят негативните последствия от скъпия долар върху печалбите на големите американски компании със силно присъствие на глобалните пазари. Очакваше се Фед да вземе под внимание проблема, но това не се случи.

Така индексът на сините чипове в Ню Йорк, Dow, вчера падна с 1.13%, до 17 191 пункта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *