Египетските семена от сминдух – последният заподозрян за заразата в ЕС

Това се посочва в съобщение на агенцията, изпратено до Европейската комисия.  В него се препоръчва всички държави, в които са пристигали пратки от посочената култура от Египет в периода 2009-2011 г., да продължат проучванията.
Семената от сминдух все още са на пазара и са достигнали до повече страни, отколкото се приемаше първоначално, вкл. до Австрия, Великобритания и Испания, съобщава европейската агенция.
Подозрителната пратка (общо около 15 хил. кг) са били внесени от голям германски дистрибутор, след което са били продадени на 70 различни компании, от които 54 в Германия, а другите 16 в 11 европейски страни.  В информацията на агенцията по сигурността се отбелязва, че семената са били използвани за приготвянето на разсад.
Еспертите съветват хората да не отглеждат разсади и да не консумират сурови семена и кълнове. Отбелязва се, че тази препоръка ще бъде отменена, когато обстоятелствата претърпят промяна.
За специалистите отрицателните проби на семена от дадена пратка не могат да бъдат приемани като доказателство, че тя не е заразена.  Те уточняват, че често разсадите се продават в смесен вид, което предполага възможността за заразяването и на други култури.  Семената от сминдух са широко използвани като подправка и понякога са съставка на кърито.  От май до днес общият брой на регистрираните случаи на зараза в ЕС, Норвегия и Швейцария е 4178.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *