Едва 6% от българите приемат купуването на гласове

За 6% от българите купуването на гласове е нещо нормално, което не бива да се наказва и те самите биха взели пари, за да гласуват. Други 15% също биха го направили, а 13% се колебаят, съобщи Георги Стойчев от институт „Отворено общество“. Над 40 неправителствени организации започват масирана кампания срещу купуването на гласове.

Изследването на „Отворено общество“ е от месец май. Ако им бъдат предложени пари, 10% от анкетираните биха ги взели, но ще гласуват по съвест, 5% ще вземат парите, но няма да гласуват, а 65% казват, че няма да продадат вота си.

На въпрос какви да са наказанията срещу това явление, 26% твърдят, че няма мярка, която да ги спре, за 25% ефективната мярка е финансовата санкция, за 13% това е затвор, а за 10% – обществено полезен труд.

Кампанията на гражданска коалиция за свободен и демократичен избор, в която влизат над 40 неправителствени организации, ще бори купуването на гласове с безплатна телефонна линия за сигнали, чийто номер е 0811 224, и с интернет сайт samizbiram.bg.

Мотото на кампанията е „Продаваш само гласа си, а те купуват целия“.

Подадените сигнали ще се проверяват съвместно с ДАНС, МВР и поркуратурата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *