Една трета от компаниите планират придобивания

Повече от една трета от компаниите в света имат заложено в целите си сливане или придобиване в рамките на следващата година, показва допитване на Ernst & Young (EY) до изпълнителни директори в 70 държави, цитирано от CNBC. Три четвърти от запитаните 1 600 директори очакват както броят, така и мащабът на сделките да се увеличи с растящата увереност, която съпровожда възстановяването на световната икономика.

„Отношението към сливанията и придобиванията (M&A – merges and acquisitions) бива насърчавано от положителните тенденции, които са в ход – наблюдава се увеличаване на броя и качеството на възможностите за придобиване, както и значително подобряване на шанса за успешно сключване на сделки“, казаха от EY, една от „големите четири“ британски компании за професионални консултации.

Според EY петте най-благоприятни района за бъдещи M&Aсделкиса Китай, Индия Бразилия, САЩ и Канада. Най-голям процент на очаквания за сделки е в енергийния сектор, естествените науки, автомобилната индустрия и потребителския сектор.

„На развиващите сепазариинтересът към сделките расте, а самите пазари очакват да инвестират в развитите икономики, както и в други развиващи се такива в търсене на нужния капитал и растеж чрез големи придобивания“.

EY също отбелязва възможността за сключване на сделки в развити държави като Великобритания и Германия, както и в развиващи се пазари като Мексико и Индонезия или в „гранични“ пазари като Мианмар.

Според данни на Dealogic размерът на M&A сделките в световен мащаб е достигнал 2,1 трилиона долара през първите девет месеца тази година – 17 процентов ръст от същия период през 2012. Въпреки това, броят на сделките е паднал до малко над 27 хил., бележейки спад за втори пореденпътза този период на годишна база.

Най-голямата сделка тази година бешепридобиването на дела на Vodafone във Verizon Wireless от Verizon Communicationsза 130 млрд. долара през септември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *