Еднодневните договори са изсветлили около 800 хил. лв.

За месец и половина еднодневните договори са изсветлили около 800 хил. лв. в икономиката, като върху тази сума са платени осигуровки. Това каза социалният министър Ивайло Калфин по време на пресконференция, на която бяха представени приоритетите в дейността на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) през новия политически сезон. Официалните данни показват, че от 21 юли досега са подписани над 35 хил. договора, заверени от 421 земеделски стопани. Според Калфин е напълно възможно до края на сезона да бъдат подписани 60 хил. краткосрочни контракта.

„Нещата се случват по трудно в Северозападна България, но с изключение на Враца във всички други области се сключват такива договори“, обясни министърът. Най-голям брой са заверени в Търговище, следван от Пловдив, Силистра, Стара Загора, Сливен, Добрич. Най-много се възползват собствениците на масиви от малини, сливи, лозя, пипер и картофи.

Приоритети

От МТСП обявиха, че са си набелязали четири приоритетни посоки през новия сезон – пазар на труда, равнопоставеност, социална защита и семейна подкрепа. По първия приоритет министър Калфин обяви, че мерките вече ще разработват на база регионалните нужди и ще се решават конкретни проблеми. Разработват се възможности за аутсорсинг на услуги по заетостта от Агенцията по заетостта към частни трудови посредници с цел повишаване качеството и обема на услугите за намиране на работа на трайно безработни и хора с увреждания.

Планира се също разработване на възможности за стимулиране на бизнеса за наемане не само на млади хора, но и на такива в предпенсионна възраст, както и на хора с увреждания. „Над 50% от безработните са в предпенсионна възраст и това прави изработването на подобни мерки изключително наложително“, каза министър Калфин.

С промени в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност ще се облекчи процедурата по издаване на „Синя карта на ЕС“ за упражняване на висококвалифицирана заетост от чужденци от трети страни. Това засяга най-много IT сектора. Ще отпадне утежняващият за работодателите „пазарен тест“.

Законът за равнопоставеност между жените и мъжете ще бъде променен, а Националната стратегия за равнопоставеността на половете ще бъде актуализирана. Причината е, че според социалното министерство в момента има голяма разлика между заплащането при мъжете и жените, което впоследствие се отразява и върху размера на пенсията. „Жените в България взимат средно 40% по-ниски пенсии. Тези, които са се пенсионирали тази година, взимат 30% по-малко. Причината е, че възнагражденията и стажът им са по-малки, а те формират размера на пенсиите“, обясни Калфин.

Заетост

От министерството обявиха предварителни данни за безработицата през август, според които тя е намаляла до 9.3% – най-ниското ниво от 2008 г. насам. От социалното министерство смятат, че тя малко ще се увеличи през следващите месеци, тъй като в момента действа сезонният фактор. Според зам.-министър Гълъб Донев не само делът на безработните намалява, което статистически може да се дължи на миграционни и демографски процеси, но и заетостта се увеличава. В края на август статистиката на Агенцията по заетостта показва, че безработните са намалели до около 307 хил. души, а заетите за първи път от 10 години надхвърлят 3.1 млн. души. Младежката безработица се е понижила с 1.4 пр. пункта на годишна база, или номинално с около 10 хил. души.

По думите на Ивайло Калфин от началото на годината досега икономиката е създала около 40 хил. работи места. Прогнозата на министъра е до края на 2015 г. числото да достигне 50 хил. „Нашата основна цел е да намалим субсидираната заетост, защото само реалната икономика и частният бизнес могат да създадат устойчиви работни места“, смята вицепремиерът.

От министерството обявиха, че синдикатите и работодателите са се договорили за минималните осигурителни доходи (МОД) в 42 от общо 84 икономически дейности, като средното увеличение досега е 7.9%. Срокът за постигане на съгласие в останалите браншове е до 10 септември. „Където не бъдат постигнати договорености, след консултации със социалните партньори ще вземем решение как да процедираме“, обясни министърът. През 2012 и 2013 г. недоговорените прагове бяха оставени без промяна, но през 2014 г. служебният социален министър Йордан Христосков ги вдигна средно с около 4%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *