КЗК: Данъчните складове спъват конкуренцията при горивата.

Конкуренция на пазара на горива няма. Това стана ясно от думите на говорителя на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Марио Гаврилов, който цитира секторен анализ на регулатора, направен още през 2011 г. Пред Нова тв той обясни вчера, че причината за липсата на конкуренция е в собствеността върху акцизните складове. При предишната проверка е било установено, че 80% от тях принадлежат на „ЛУКойл“. На търговците били искани непосилни наеми, за да съхраняват вносните горива там. В момента се проверява дали съотношението при собствеността на складовете още е такова.

В момента КЗК прави нов секторен анализ на пазара на горива. Комисията обаче няма достъп до данните на НАП и на митниците заради законови ограничения. Така тя разчита само на доброволно подадените данни от търговците на горива, което означава, че и новият анализ, когато и да бъде готов, ще е непълен и едностранчив.

По думите на Гаврилов още преди четири години антимонополната комисия е установила, че конкуренцията е затруднена и дори е посочила как този проблем може да бъде решен. „Четири години нито един от българските политици не прочете нашия секторен анализ“, допълни той. От КЗК са предложили два варианта. Единият е страната ни да подпише със съседни държави споразумение, което да позволява търговците да използват акцизните и данъчните им складове. Вторият вариант е държавата да създаде собствени акцизни складове. Нищо от това обаче не е реализирано.

Междувременно вчера стана ясно, че НАП и МВР повече от месец ежедневно патрулират на Стоков базар „Илиянци“ и следят за издаването на фалшиви фактури по ДДС. Това показва писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов на депутатско питане, разпространен от ведомството. От 15 юли полицаите и данъчните извършват проверки на входа или изхода на базара, както и в самото тържище, за да спрат издаването на фалшиви фактури и касови бележки. Фирмите нарушителки ще бъдат дерегистрирани и включени като рискови лица в базата данни на НАП.

По думите на Горанов от фактурите на „Илиянци“ се възползват фирми, които доказват произход на стоки или услуги, купени без документи, както и физически лица, които доказват пред работодателите си извършени от тях плащания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *