Екоминистерството е изпълнило всички препоръки на ЕК по отношение на ОП „Околно среда“

Това се казва в писмо от генералния директор на Генерална дирекция „Регионална политика” на ЕК Дирк Анер до българските власти, съобщиха от правителствената пресслужба.
От писмото става ясно, че МОСВ е изпълнило успешно предприетите корективни действия, установените недостатъци за периода до средата на 2009г. са отстранени и контролът върху изпълнението на проектите по ОПОС функционира правилно. Европейската комисия потвърждава успешното приключване на пълния набор от коригиращи мерки за реформиране на програмата и отчита, че „българските власти са предоставили достатъчно доказателства за разрешаване на проблемната ситуация”.
Очаква се сериозен ръст на плащанията към бенефициентите, което да доведе до успешното усвояване на средствата по Оперативна програма „Околна среда”, пише още в писмото г-н Анер.
Министърът  по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев изрази благодарност за високото доверие на ЕК и добави, че нито една оперативна програма не е имунизирана срещу „детски болести” от периода 2008 -2009 година. „Важното е, когато бъдат открити грешки и проблеми, да се реагира винаги така професионално и решително, както в случая Управляващия орган на ОП Околна среда”,
До момента са договорени 34% от средствата (около 1 200 000 000 лева) по програмата, като се очаква до края на годината  процентът да достигне 47.
Министерство на финансите очаква в най-кратки срокове да получи всички заявени плащания по програмата в размер на 15 млн.евро.
В изпълнение на стандартните процедури при управлението на средствата от Структурните и Кохезионния фонд, като част от регулярния процес по възстановяване на средства от ЕК, Сертифициращият орган в Министерство на финансите вече е  изпратил заявление за плащане за още 17 млн. евро. Получените средства от ЕК, заедно с кореспондиращите бюджетни средства ще бъдат предоставени незабавно на Министерството на околната среда и водите за извършване на плащания по проекти по Оперативната програма.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *