Пазарите търсят посока, инвеститорите бягат от риск

Вчера Dow Jones Industrial Average загуби 0.7%, до 12 512.04 пункта, като за седмицата индексът на сините чипове в Ню Йорк падна също с 0.7%, губейки от стойността си за трета поредна седмица.  Широкият Standard & Poor’s 500 се понижи с 0.8%, до 1 333.27 пункта, воден от спад с 1.5% на акциите на компаниите във финансовия сектор. S&P 500 намаля с 0.3% през изминалите 5 дни, като също пада за трета поредна седмица.  Индексът на компаниите в технологичния сектор Nasdaq Composite вчера загуби 0.7%, до 2 803.3 пункта, с което спадът му за седмицата достигна 0.9%. В петък за всеки две акции, търгувани в Ню Йорк, които поевтиняха, една поскъпна, при обем на търговията от 994 милиона акции.
Причините за разпродажбите и бягството от риск сред инвеститорите може да се търсят както във дълговите и проблеми на САЩ, така и в доста подобните проблеми на еврозоната. Инвеститорите не са сигурни, дали без количествените улеснения от Фед ралито на фондовите пазари може да продължи и ползват тактиката push-sell, като след всяко поскъпване на акциите прибират печалби.
А и има все повече сигнали, че водещите икономики се забавят, след отскока от ниска база, който имаха при излизането от рецесията. В случая на Китай пък инфлационният натиск кара централната банка да затяга кредитирането, което пък намалява темпа на увеличаване на БВП на страната.
Но фокусът на вниманието на инвеститорите е насочен към проблемите на суверенния дълг. Финансовата криза беше спряна с помощта на огромен обем от средства, използвани за стимулиране на потреблението, за спасяване на банки, за намаляване на дела на токсичните активи в балансите на финансовите компании и най-вече за стабилизиране на борсовата търговия.
Сега, от една страна тези средства намаляват значително, а от друга, голяма част от тях бяха взети назаем от страните с излишъци и от частни кредитори. САЩ изглеждат стабилни. Да наистина суверенният им дълг и БВП са съизмерими. В същото време конгресмените плетат политически интриги, докато финансовият министър Гайтнър заплашва, че ако не бъде повдигнат лимита на дълга, Америка ще фалира.
Но никой не вярва в реализирането на тази възможност. Самият Гайтнър заяви, че САЩ имат време до началото на август. В рамките на този период почти сигурно ще бъде постигната сделка за емитиране на нов дълг, след като на 17 май беше достигната границата от 14.3 трлн. долара за сегашния.
Но в Европа нещата са още по-нестабилни. Реално, въпреки че от създаването на еврозоната минаха близо 12 години, много икономисти все още не вярват във валутния съюз. Наистина изглежда парадоксално една валута да циркулира в толкова различни икономики като тези на Гърция и Германия.
Нищо че голяма част от американският дълг е към чуждестранни инвеститори, нали е в долари. А дългът в еврозоната е като цяло вътрешен за съюза, но това не пречи на инвеститорите да разпродават единната валута, при всяка негативна новина от еврозоната.
Последният повод за продажбата на еврото срещу долара беше понижението на кредитния рейтинг на Гърция от страна на международната агенция Fitch. Но към това трябва да се прибавят и опасенията за ситуацията в Испания, свързани с предстоящите в неделя местни избори и заплахата на друга международна агенция Standard & Poor’s да намали кредитния рейтинг на Италия.
Така в петък еврото поевтиня с 1.08%, до 1.4152 долара, но като цяло през седмицата се покачи с 0.2%.
През тази седмица изтече срокът на търговия на юнските фючърси на американския лек суров петрол. Това накара компаниите да се запасят със суровината на по-ниски цени, тъй като в САЩ стартира сезонът на отпуските и пътуванията. През него търсенето на бензин обикновено нараства значително.
Така в петък американският лек суров петрол с доставка през юни поскъпна до 99.40 долара за барел, с 1.18%, до 99.91 долара за барел се покачи цената на петрола с доставка през юли. Фючърсите на суровината с доставка през август се търгуваха за 100.27 долара за баарел.
С оглед на бягството от риск на фондовите пазари, златото отново спечели в качеството си на инвестиционно убежище. Цената на метала се покачи в петък с 1.10%, до 1 513.60 долара за барел.
Пазарите търсят посока, а за да има рали, отнякъде трябва да дойде следващото парично цунами.

Дарик финанс
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *