Експертите очакват леко понижение на лихвите на кредитите

Очакванията на финансовите анализатори и кредитни експерти са да има стабилизиране и дори леко намаление на лихвените проценти по кредитите.

Финансовият анализатор от „Индъстри Уоч“ Красен Йотов коментира, че лихвените проценти в еврозоната съществено са се понижили вследствие на действията на Европейската централна банка, докато в България това досега не се е усетило, но предстои лихвите по кредитите да бъдат леко понижени.

На кредитния пазар се очертава по-значително свиване на потребителските кредити, защото те са с по-голяма еластичност и в по-голяма степен зависят от намалението на доходите, докато търсенето на жилища и съответно ипотечното кредитиране се стабилизира, сочат наблюденията на анализаторите от „Индъстри Уоч“.

Пазарът на недвижими имоти, а оттам и кредитните продукти, продължават да търсят своите нови ценови нива, на които да заработят ефективно.

През последните месеци се забелязва ръст на лошите кредити, но като цяло този процент остава в границите на допустимото и едва ли ще надмине 3 – 4 процента.

По данни на Блумбърг и звеното за Стратегически анализи на „УниКредит“ към март 2009 г. индустриалното производство на България се е свило на годишна база със 17 на сто, което поставя страната в средата на класирането по този показател.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *