Експерти от ЕС обсъждат днес готовността на България за Шенген

© Снимка: www.burgasnews.com

Работната група към Европейския съвет, която оценява готовността на България и Румъния за Шенген, днес ще обсъжда в Брюксел резултатите от последните проверки в двете страни. Един от подготвените доклади за България – за охраната на сухопътните граници – не съдържа очакваното заключение, че страната ни е готова да прилага шенгенските норми.
Инфраструктурата по границата ни с Турция и на ГКПП „Капитан Андреево“ е обект на най-много забележки, като част от тях са свързани с неизолирани електрически кабели, течове от покривите и дупки по оградите. Други посочени проблеми са липсата на специализирана техника за установяване на трафик на хора в затворени каросерии на камиони чрез измерване на съдържанието на въглероден двуокис и несъответствие на шенгенските гранични печати със задължителния стандарт.
Дипломати съобщиха, че България търпи критики и заради недостатъчна квалификация на гранични служители и намален кадрови потенциал по границите, както и за слабости в планирането на патрулно-постовата дейност и управлението на миграционния натиск.
Затова доклада за контрола на сухопътните ни граници не съдържа заключението, че сме готови да прилагаме Шенгенското законодателство в тази област, без което процеса по присъединяването ни не може да се придвижи напред. Вместо него е записано, че България трябва да положи още усилия, за да изпълни всички изисквания. Документът е работен и подлежи на промени. Това важи и за другите два доклада, които ще бъдат обсъждани днес – за контрола на въздушните граници в Румъния и за Шенгенската информациона система у нас, където заключенията са положителни.
Заседанието на експертите от работната група протича при закрити врата и не се предвижда след него да бъде дадена официална информация. Неофициалната гласи, че докладите вероятно ще бъдат обсъждани и на следващи заседания иче преди да попаднат в дневния ред на Съвета на министрите у нас ще има още една проверка. Освен това преобладава нагласата политическото решение за влизане на България и Румъния в Шенген да бъде оставено за есента.
Български представители съобщиха, че част от констатациите за страната ни ще бъдат оспорени, както и че по повечето установени проблеми вече се работи и слабостите ще бъдат отстранени до месец март.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *