ЕК вижда известен напредък в България

Българските власти приеха в общи линии оценката на Комисията от юли 2008 г. и в отговор на посочените предизвикателства, прокуратурата, Министерството на правосъдието и Министерството на вътрешните работи предприеха първи стъпки за структурна и законодателна реформа.
За да се постигнат конкретни резултати обаче, тези мерки трябва да се продължат и разгърнат.
Това пише в така чакания и дискутиран Междинен доклад на ЕК относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка, предоставен от Европейския институт.
От юли 2008 г. насам има известно развитие по отношение на реформата на съдебната система, особено във връзка с работата на инспектората към Висшия съдебен съвет.
Според ЕК инспекторатът е придобил известен оперативен капацитет.
Оттам са отчели и въвеждането на мерки с цел намаляване на неравномерното натоварване на съдилищата, както и за усъвършенстване на административното управление.
Според Комисията са предприети и стъпки за организиране на прозрачен процес на подбор и назначаване, който да гарантира високия професионализъм и честността на магистратите на управленско равнище.
Като по-съществена новост в борбата с корупцията и организираната престъпност е отчетено началото на пилотния проект за създаването на съвместни екипи за разследване, съставени от представители на прокуратурата, Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и Министерство на вътрешните работи.
ЕК обаче съветва следващата стъпка да е повдигането на обвинения срещу мощни престъпни групировки.
Европа ни обръща внимание и на изграждането на прозрачни отношения между ДАНС и Министерство на вътрешните работи във връзка с използването на специални разузнавателни средства, с обхвата на парламентарния контрол върху ДАНС и с разширяването на правомощията на разследващите полицейски части.
Очаква се и извършването на цялостна реформа на досъдебната фаза.
Целта е да се подобри съществуващата система за допускане на доказателствата и въвеждането на законодателство относно замяната на земя, финансирането на политическите партии и конфискуването на имущество, придобито по престъпен начин.

Предстоящата оценка на напредъка, която Комисията ще направи през лятото на 2009 г., ще покаже доколко България е била в състояние да се справи с установените от Комисията недостатъци в реформата на съдебната система и да демонстрира убедителни и осезателни резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност.
За да докаже, че е налице системна и необратима промяна, България трябва да покаже, че е създала самостоятелно функционираща и стабилна съдебна система, казват в заключение от ЕК.
Съдебната система трябва да е в състояние да разкрива и наказва конфликта на интереси, корупцията и организираната престъпност, както и да опазва върховенството на закона, пише още в документа.
Докладът още веднъж подчертава нуждата от приемане на необходимите закони и повдигане на обвинения, дела и присъди за корупция по високите етажи и организираната престъпност.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *