По-дълъг допустим срок за просрочване на вноски по ипотечен кредит

Независимите народни представители Минчо Христов и Стела Банкова предлагат при шест или повече просрочени вноски банката да обявява ипотечния кредит за предсрочно изискуем. Предложенията са част от промени в Закона за кредитните институции. Парламентът обсъди измененията на първо четене.
В момента според закона банката може да предяви претенции към имота при неплащане в срок на една или повече вноски по кредита. На практика обаче не е честа практика да се прибягва към такава мярка веднага след първото просрочие.
Според вносителите е необходим толеранс за погасяване на вноските в условията на световна финансова криза, защото „много граждани могат да изпитат затруднения да погасят месечната си вноска и да загубят жилищата си“.
Законопроектът не е подкрепен от комисията по бюджет и финанси. В становището на комисията се посочва, че от Българската народна банка и Асоциацията на банките в България са възразили срещу предложените изменения с аргумента, че защитават едностранно интересите на кредитополучателите, без да се отчита влиянието върху сигурността на банковите активи.
Депутатите обсъдиха на първо четене изменения в закона, внесени от Министерския съвет. Промените, които се подкрепят от бюджетната комисия, бяха представени от заместник-министъра на финансите Кирил Желев.
Със законопроекта се въвеждат пет критерия, въз основа на които ще бъде извършвана преценката от БНБ като надзорен орган на лицата, които са взели решение да придобият квалифицирано дялово участие в банка със седалище в България или да увеличат акционерния си дял до или над праговете от 20, 33 или 50 на сто от правата на глас или от капитала на банката.
Предвижда се непроизнасянето в законоустановения срок от страна на надзорния орган да се счита за мълчаливо одобрение на заявеното придобиване.
Предлага се замяна на досегашния уведомителен режим, който следваше да спазват финансовите институции при започване на дейността си, с регистрационен режим. Той ще се отнася и за финансовите къщи.
По отношение на членовете на управителните органи на банките със седалище в България, изпълнителните им директори и прокуристите се въвежда допълнителен обобщаващ критерий за „надеждност и пригодност“ (fit and proper), като същевременно се предлага да отпадне издаването на сертификати за тях като формален акт.
Вместо това се предвижда процедура по предварителното им писмено одобрение от страна на БНБ, което е в съответствие с препоръка на Световната банка.
investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *