Отлагат Бургас-Александруполис с година

Началото на строителството на петролопровода Бургас-Александруполис се планира за средата на 2010 година, а пускането му в експлоатация – за 2012 година.Според досегашните планове строителствототрябваше да започне в началото на октомври 2009 година, а пускането му в експлоатация да стане през 2011 година.
Да отбележим, че Бургас-Александруполис не е единствениятпроект, чиито срокове за изпълнение се отлагат, казвадиректорът на отдела за Дю дилиджънсАлександър Щок, който твърди, че това става почти с всички големи инфраструктурни проекти. Отчасти това е свързано скризата, а отчасти с факта, че компаниите оператори недооценихасложността на строителството, допълва той.
В случая с Бургас-Александруполис по-скоро основните причини са други. Първо, разногласията между страните участнички в международната проектантска компанияTrans Balkan Pipeline, която изпълнява проекта, и по-специално по проблемите за погасяването на загубите, претърпени от страните преди подписването на междуправителственото споразумение по проекта.
Второ, бави се разработването на находището Кашаган в Казахстан. И не на последно място – тази тръба бе замислена именно за казахстанскияпетрол, коментира Щок.
Анализаторите отбелязват, че проектът Бургас-Александруполис безспорно отговаря на геополитическите интереси на Русия, но в този момент той не е приоритетен за Москва.
Източник Газета.ру

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *