ЕК глоби E.ON и Gaz de France с общо 1,1 млрд. евро заради монополна сделка

Европейската комисия глоби френския енергиен концерн Gaz de France Suez (GDF Suez) и немския E.ON с по 553 млн. евро, или общо 1,106 млрд. евро, заради нарушаване на антимонополното законодателство на Европейския съюз, съобщи Bloomberg по официална информация от ЕК.
Двете компании по принцип би трябвало да са основни конкуренти на европейския пазар на природен газ. ЕК обаче смята, че договорът между двете компании за пренос на природен газ от 1975 г. нарушава действащото антимонополно законодателство на ЕС.
Според резултатите от разследването на ЕК, E.ON и Gaz de France са се договорили помежду си за разделение на пазара на природен газ, доставян по намиращия се под тяхно съвместно управление газопровод Мегал.
В частност ЕК смята, че, според договореностите между двата енергийни концерна, E.ON се е съгласил да не продава газ във Франция, а Gaz de France – в Германия, което представлява нарушаване на законодателството на ЕС за либерализация на газовия пазар.
Еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Нели Крус е заявила от името на ЕК, че въпросният договор е довел до ограничаване на ценовата конкуренция и е лишил потребителите на газ във Франция и Германия (които са най-големите газови пазари в ЕС) от възможността да избират доставчик на синьо гориво. Затова, по думите на Крус, ЕК не е имала друга алтернатива, освен да наложи на двете компании високи глоби.
Газопроводът Мегал минава през Южна Германия и доставя природен газ на Франция, минавайки през Чехия и Австрия. Той е единственият маршрут за доставка на природен газ във Франция и основният за Германия.
От Gaz de France са заявили, че ще обжалват в съда решението на ЕК за налагане на глоба на компанията.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *