ЕК изхарчила милиони за частни самолети, бижута и луксозни ваканции

Според изданието еврокомисарите пътуват в лимузини, отсядат в пет звездни хотели и раздават пищни подаръци, включително бижута Tiffany, докато страни-членки са принудени да правят жестоки бюджетни съкращения и да увеличават данъците.
Разследване на Бюрото по разследваща журналистика за разходите на изпълнителната власт на ЕС показва, че повече от 7,5 млн. евро са били изразходвани за пътувания с частни самолети между 2006 и 2010 година. Баронеса Катрин Аштън, външен министър на ЕС, беше подложена на остра критика, когато се разбра, че е поискала собствен частен самолет по-малко от 100 дни след поемането на поста през март миналата година. Десетки хиляди евро са били изразходвани за настаняване на евокомисарите в луксозни пет звездни курорти на екзотични места като Папуа-Нова Гвинея, Гана и Виетнам.
ЕК също така е платила сметки за над 300 000 евро за пищни коктейли, сред които любопитно събитие в Амстердам на стойност 75 000 евро, описано като „една нощ изпълнена с чудеса като никоя друга“.
Огромни суми са похарчени и за наемането на класни оркестри, а гости на комисията са били отрупвани със скъпи подаръци, като ръкавели, писалки и бижута на Tiffany.
Според данните председателят на еврокомисията Жозе Мануел Барозу е платил 28 000 евро служебни пари за 4-дневен престой в нюйоркски хотел през септември 2009 г. по време на срещата на ООН за климатичните промени. Барозо е бил с антураж от 8 свои асистенти, а цената само на една нощувка в скъпия хотел му е струвала 780 евро, което е почти три пъти повече от официалния лимит – 275 евро.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *