Преглед на печата

Икономическия министър Трайчо Трайков е посочил, че преговорите продължават с три български акцента. Първо – в техническия проект да се запишат европейските изисквания за ядрена безопасност. Второ – така да се преработи проектодоговорът, че да се даде възможност за участие и на частни инвеститори в АЕЦ „Белене“ и трето – да се създаде нов финансов модел, който да включва съвременно пазарно изследване, структура на финансирането и начин за определяне на цената. Дневник цитира и отговора на „Атомстройекспорт“, че не виждат основание проектодоговорът да се променя. По темата пише и в. Пари.
Дневник публикува също и съобщението на Световната здравна организация, че бактерията, причинила безпрецедентна криза в Европа е напълно нов и непознат щам, силно заразен и много токсичен. А шефът на германския институт Робърт Кох е цитиран, че не е изключено заразата да продължи месеци и да не се открие първоизточникът й.
На първата си страница 24 часа публикува апетитна снимка от кулинарния жанр на краставици-пане.
Водещата тема и в Труд е за смъртоносната бактерия, но заглавието е фокусирано върху откритието, че тази странна смесица на ешерихия коли напада предимно жени.
Дума съобщава данни от изследване на Българска стопанска камара, според която внасяме 64 на сто от основните храни. Левия вестник алармира, че евродепутатът Андрей Ковачев от ГЕРБ е поискал в историята да се изучава въоръжената борба срещу комунизма.
Новинар се фокусира върху оставката на един от учредителите на ГЕРБ – Душана Здравкова, която напусна съдийското си място в Окръжния съд на Варна с аргумента, че гръбнакът на съдебната система е пречупен, след като Висшият съдебен съвет избра за председател на Софийския градски съд семейна приятелка на вътрешния министър Цветан Цветанов.
Монитор пише за резултатите от матурите. За да демонстрират знания, гимназистите измислили нови думи като „дяволист“, „ерузист“ и „вещник“. В стремежа си да се сетят за зазубрена фраза, учениците измислили конструкцията „мозъкоразвиващи“.
Важната тема за Стандарт е за намерението на новия транспортен министър Ивайло Московски, да се въведат нови още по-трудни листовки за изпитване на кандидат водачите. Всеки тест ще има 45, а не както досега 30 въпроса. Възможните отговори пък ще бъдат 4. Новите листовки ще бъдат с индивидуален баркод. Целта е да се спрат измамите при решаването на теста и купуването на изпита.
17 хиляди души са заети в бизнеса с контрабанда на цигари, пише в карето до главата на Сега. Според Центъра за изследване на демокрацията те въртят около 600 милиона лева годишно. От изследването е видно, че твърде много около този вид контрабанда е добре известно и лесно достъпно.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *