ЕК: Не сме ви спирали парите за селските региони

Европейската комисия не е спирала плащания за България по програмата за развитие на селските райони /ПРСР/. Това заяви говорителят на Комисията по въпросите на селското стопанство Роджър Уейт,предаде БНР.

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че „повече от 800 млн. лв. няма да влязат в държавата по програмата за селските райони заради българското правителство“.

Роджър Уейт заяви, че в момента се извършва чисто счетоводна процедура, свързана с разходите за 2013-а, и е твърде рано да се спекулира дали страната ни ще загуби пари по програмата и какъв ще е техният размер:

„Имаме нужда от още малко време, за да проверим точно какви разходи са били направени през миналата година. За този период България е похарчила 396 милиона евро по Програмата за развитие на селските райони и от счетоводна гледна точка все още не можем да приключим процедурата по одобряване на разходите“, каза говорителят.

„Това обаче не означава, че автоматично ще спрем плащания. Днес предстои въпросът да бъде обсъден и се надявам, че до няколко седмици ще бъдем в състояние да приключим тази процедура“, подчерта Роджър Уейт, говорител на Европейската комисия, отговарящ за селското стопанство.

Средствата по Програмата за развитие на селските региони не са спирани. Всяко едно такова изказване прави лоша услуга на държавата, заяви по-рано днес и зам.-министърът на земеделието Явор Гечев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *