ЕС ще праща по-бързо финансова помощ при бедствия

Държавите-членки на ЕС, които са сполетени от природно бедствие, вече ще получават финансова помощ от обединението по-бързо. Това ще стане възможно благодарение на приетите в сряда от Европейския парламент промени в законодателството, свързано с Фонда „Солидарност“ на ЕС (ФСЕС). Промените вече неофициално бяха договорени със Съвета,съобщиха от пресцентъра на ЕП у нас.

„ФСЕС е един от най-видимите и ефективни примери за солидарността на ЕС. Реформата ще превърне Фонд „Солидарност“ в още по-ефективен инструмент. Тя дефинира ясно, с един единствен критерий, кога даден регион може да получи средства от фонда. Въвеждането на авансови плащания също е много важен успех за преговарящите от страна на Парламента, тъй при катастрофални събития бързото оказване на подкрепа е от жизненоважно значение. След трудни преговори, ние успяхме да разрешим този спорен въпрос“, заяви докладчикът Роса Естарас Ферагут (ЕНП, Испания).

Прaвилата, позволяващи авансови плащания в размер на 10% (но не повече от 30 милиона евро) от очакваната сума от ЕС, са сред приетите текстове, благодарение на усилията на членовете на ЕП и въпреки възраженията на Съвета.

ФСЕС обикновено се използва за големи природни бедствия, които предизвикват преки щети в размер на над 3 милиарда по цени от 2011 г., или на над 0,6 % от брутния национален доход (БНД) на държавата, в която са настъпили. Възможна е, обаче, и подкрепа на страни, засегнати от по‑малки по мащаб „регионални“ бедствия. За отпускане на помощ в случаите на „регионални бедствия“, новите правила предвиждат прост единен критерий за допустимост, според който щетите, нанесени от природното бедствие, трябва да възлизат на поне 1,5% от брутния вътрешен продукт на региона. Този подход ще улесни и Европейската комисия при оценяването на подадените заявления и ще допринесе за ускоряване на процеса на отпускане на помощта.

Депутатите успяха да договорят праг, по-нисък от 1% от БВП за най‑отдалечените региони на ЕС и гарантираха, че фондът ще може да прилага за бедствия, чиито катастрофални последици се проявяват постепенно и с течение на времето, като например засушаванията.

Депутатите удължиха от 10 на 12 седмици крайния срок за подаване на молба за помощ в случай на природно бедствие. Държавите ще разполагат и с повече време, за да усвоят отпуснатите от Фонда средства – 18 месеца, а не една година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *