Канада въвежда нови правила за квалифицираните имигранти

Канада въвежда нов подход за подбор на висококвалифицирани имигранти от 2015 г. Правилото с предимство да бъдат първите, подали документи до запълване на квотата, ще отпадне. От следващата година Министерството на гражданството и имиграционните въпроси ще оценява кандидатите според това доколко отговарят на нуждите на трудовия пазар на Канада и каква е възможността им да се интегрират и установят успешно в страната, обясни министър Крис Алекзандър.
Идеята е Отава да поеме ролята на посредник между имигранти, които искат да се преместят в Канада за работа, и канадските работодатели, които търсят да запълнят свободните работни места.
Новият подход се нарича Express Entry и ще дава предимство на хората с професии, за които в Канада не достигат специалисти.
Избраните кандидати ще бъдат одобрявани в рамките на 6 месеца и ще получат покана да вземат статут на постоянно пребиваващи в Канада.

От новия модел ще се възползват кандидатите по програмите Canadian Experience Class, Provincial Nominee Program, Skilled Worker Program, Business class, Federal Skilled Trades Program.
Подходът ще се прилага на два етапа – най-напред потенциалните имигранти ще заявяват своя интерес за преселване в Канада. За целта те ще отговарят на въпросник за своите професионални умения, образование, говорими езици и др. На втори етап ще се търси съответствие между уменията на кандидатите и нуждите на канадските работодатели и канадските провинции. На практика ще се създаде единна база данни с потенциални работници, каквато не е съществувала преди. Информацията ще достига до работодателите по начин, който защитава неприкосновеността на личните данни, увери министър Крис Алекзандър. Компаниите ще играят ключова роля при подбора на кандидатите и провеждането на интервюта с тях.
С реформата при подбора на имигранти, Канада се старае да следва модела на успешни подходи, които вече са въведени в Нова Зеландия и Австралия. Според австралийски модел, визи за постоянно пребиваване се обработват в рамките на 60 дни.

Досега срокът за разглеждане на документите на кандидатите за квалифицирана емиграция в Канада беше две години. Това чакане е прекалено дълго за бизнеса, тъй като компаниите имат много свободни работни места, които трябва да бъдат запълнени час по-скоро, коментира Алън О`Дети, президент и главен изпълнителен директор на Търговската камара на Онтарио.
Според проучване на Calgary Economic Development, в следващите години в Канада ще бъдат най-търсени 25 професии, сред които са инженери, медицински сестри, геолози, дърводелци и водопроводчици, готвачи и заварчици.
Само в провинция Алберта се очаква търсенето на работна ръка да се увеличи до 2021 г. с повече от 600 000 работници.
По данни от статистиката, в Канада живеят около 50 000 българи.

Снимка: Крис Алекзандър, сн. The Canadian Press

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *