ЕК обмисля нови регулации за банковата система

 

 

 
 
 
Европейската комисия обмисля създаването на специална агенция за банков надзор, съобщиха източници от комисията. Освен нея може да бъдат създадени още две агенции – за застраховането и за сигурността на финансовите пазари.
 
 
Новата агенция за банков надзор няма да засегне начина, по който надзорът е уреден в различните страни членки. Целта на институцията е да разрешава проблеми на наднационално ниво. Надзорът на банковата система не е в правомощията на Европейска централна банка, затова трябва да се извършва от отделна институция, смятат от комисията.
 
 
Оттам обмислят и редица допълнителни регулации за банковата система. Едната е за създаването на специален фонд във всяка банка, парите от който тя ще може да използва за преструктуриране и промени в управлението си, ако се появят проблеми.
 
 
Другата е свързана със задължаването на банките да отделят пари в друг фонд, които да могат да използват при поява на проблеми с ликвидността на банката. Все още обаче не е ясно по какъв начин ще бъде определена сумата, която банките ще трябва да слагат в този фонд в добри времена и как ще се взема решението да се използват тези пари в лоши времена. От комисията подчертаха, че всички тези мерки са на етап обсъждане и все още няма взето решение по нито една от тях. Към момента няма и прогноза как тези мерки ще се отразят на банките като цяло.
 
 
От комисията обмислят и промени по отношение на рейтинговите агенции. При тях обаче нещата са на още по-ранен идеен етап. Целта е да се създаде повече състезателност и конкуренция на пазара на изготвяне на рейтинги.
 

 
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *