Преглед на печата

 
 

„Износът дърпа Източна Европа. България изостава“, съобщава ДНЕВНИК, позовавайки се на коментар на „Блумбърг“. Ден преди националната статистика да обяви предварителни резултати за състоянието на българската икономика за януари-март, агенцията цитира прогноза на неназовани източници за сериозен спад от 3 на сто. Той ще дойде след 5.9-процентно свиване през последните три месеца на 2009 година, посочва ДНЕВНИК и продължава с малко по-позитивна оценка от Цветослав Цачев – ръководител анализи в „Елана трейдинг“, според когото брутният вътрешен продукт ще е с понижение между 1 и 2 на сто. Националните статистики на повечето държави от Източна Европа също трябва да обявят днес предварителните данни за брутните си вътрешни продукти за първото тримесечие – информира ДНЕВНИК. Публикувано е и съобщението: „Кабинетът ще върже бюджета с 2 милиарда лева от фискалния резерв. Според икономисти ще е лош сигнал към инвеститорите, но опасност за борда засега няма – посочва Дневник.
КЛАСА на първата си страница съобщава за намерението на държавата да приватизира миноритарния си пакет акции от електроразпределителното дружество в Северна България, чийто мажоритарен собственик е немската Е.Он. под заглавие „Очакват поне 100 милиона евро от продажбата на енергото в североизточна България“.
„Редица ведомства пак се разминаха със съкращения на разходите“ е озаглавена централната тема в СЕГА. Прави впечатление обаче, статията в карето до главата на всекидневника озаглавена: „Обиски в община Варна заради мнима интеграция на роми“. Разследващите са търсили документи за източване на бюджетни пари чрез фондации, работещи с ромите, пояснява изданието.
„Спират парното на всички, ако една трета не плащат“ е едно от централните заглавия в ДУМА. МОНИТОР съобщава, че мярката ще се прилага временно до издължаване на неплатените сметки. Темата е разработена в почти всички издания, като НОВИНАР допълва, че топлата вода може да стане лукс през лятото.
СТАНДАРТ съобщава, че мерките за затягане на коланите ще засегнат и народните представители. „Режат 15 на сто от парите на депутатите“. Водещото заглавие във всекидневника е „Фараон под тепетата“. Става дума за провала на нова строителна пирамида в Пловдив, завлякла десетки семейства.
Темата на ТРУД е софийска – Общината обмисля цената за паркиране в столицата да стане три лева на час и да бъдат въведени три зони за спиране от есента. Целта не е общината да събира просто пари от столичани, а да се въведе ред и да се разтовари както паркирането, така и трафикът е цитиран да казва председателят на стопанската комисия към градския парламент Николай Стойнов.
24 ЧАСА предупреждава: „Отрови в салата 61 пъти над нормата“. Разследването на изданието установило, че две министерства дават различни резултати за пестицидите в храните.
ТРУД отделя цяла страница на идеята за сливане на БНР и БНТ, като според изданието прозират интереси, различни от обществените.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *