ЕК одобри нови мерки за производството и разпространението на “novel foods”

Европейската комисия одобри предложение, което внася промени в регулирането на разпространението на т.нар. “novel foods“ на европейския пазар, предаде EUbusiness.com.

Понятието “novel foods” включва храни, които се произвеждат с помощта на нови технологии и такива, които не са се консумирали в ЕС, но са намирали пазар в други държави. “Novel foods” са храни, при които не се използват традиционни производствени методи и такива, които се правят чрез напълно нови методи като нанотехнологията. Тези методи могат да окажат влияние върху качеството и вида на храните. Хранителни продукти, които са добити от нови растения или нови породи животни чрез традиционни методи, не се разглеждат като “novel foods”.

Предложението набляга и на важността от по-опростени процедури на производство, облагане с данъци и достъп до пазара на новите хранителни продукти. Европейската агенция за безопасност на хранителните продукти (EFSA) ще контролира разпространението на всеки хранителен продукт от категорията “novel foods”, след като той бъде пуснат на пазара в ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *