С близо 30% са поскъпнали земеделските земи през 2007 г.

Ръстът на средната пазарната цена на земеделската земяпрез 2007 г. спрямо предходната е близо 30 на сто, отчетоха от аграрното министерство.

Над 1 135 хил. дка земеделска земя са били обект на покупко-продажба през изминалата година с висока и атрактивна пазарна цена от 235 лв. на декар за страната. Сключените сделки са над 110 000 и това е 18 на сто повече в сравнение с 2006 г. Това каза днес зам.-министърът на земеделието и продоволствието д-р Светла Бъчварова. Бъчварова представи състоянието и тенденциите на пазара на земеделска земя. Проучването е на Системата за агропазарна информация САПИ и МЗП и се прави от 1998 г. насам.

Проучването показва, че търсенето е много по-голямо от предлагането и тенденцията е постоянна за последните няколко години. Обяснението е, че като член на ЕС страната ни участва в Общата селскостопанска политика на Евросъюза, която предоставя плащане на единица площ и затова трябва да има сигурност на земеползването.

Най-атрактивен за купувачите през 2007 г. е бил Северният и Централен регион, изместили досегашния лидер – Североизточния регион. За 2006 г. там е реализиран най-голям обем от продажби -317 000 дка, а цената на декар е нараснала двойно спрямо предходната година.

Тогава средната цена на декар е била около 600 лв. Най-ниската средно пазарна цена е била регистрирана в Шумен /201 лв./дка/, Хасково/184 лв./дка/, Ловеч/ 177 лв./дка/ и Велико Търново/191 лв./дка/.

Най-високи цените на земеделската земя са били в Софияобласт- 472 лв./дка и в Добрич – 406 лв./дка. Наемите за ползване на земеделска земя се запазват с размера на тези от 2006 г. Не е отчетено нарастване на арендните плащания. За 2007 г. те не са били повече от 25 лв. на декар.

Пазарните цени в някои региони през 2008 г. ще се увеличат, прогнозира Светла Бъчварова. Според нея това ще бъдат регионите с най-ниските сега пазарни цени, какъвто е в момента Северозападния регион, по-малко в Южния и Централния регион и в област Шумен. БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *