ЕК остро разкритикува България за ненавременната информация за бюджетния дефицит

ЕК остро разкритикува България за ненавременната информация за бюджетния дефицит през 2009 г. и за резкия обрат на дефицита през 2010 г.

Актуализацията на Бюджет 2010 поставя редица въпроси, заяви Амадеу Алтафаж, говорител на еврокомисаря по икономическите и валутни въпроси Оли Рен по БНР. Изявлението му бе по повод предстоящата проверка на Евростат в България. В понеделник еврокомисарят по икономическите въпроси Оли Рен заяви, че има „има известни съмнения“ в статистическите данни за финансите на България и смята да извърши проверка. България е първата страна от Европейския съюз, в която ще бъде изпратена проверяваща мисия на Евростат,

Алтафаж обясни, че страните-членки трябва да информират навреме, когато има ревизия на бюджетната прогноза и дори още по-бързо, ако тя е значима. Това е предвидено в Европейския договор. Според него ЕК не е получила навреме информация за промените през 2009 година, когато са я очаквали.

Вторият проблем според говорителя на Оли Рен е сериозната ревизия на Бюджет 2010, като са изтъкнати значителните промени. При първоначално заложен дефицит от 1,9%, се стига до стойности от 3,8%. Това е двойно увеличение – от балансиран бюджет се отива към бюджет със свръхдефицит, изтъкна Алтафаж. Стойностите сами по себе си не са огромни, дори може да се каже, че България има по-добри фискални позиции от повечето страни от ЕС. Самата актуализация обаче, е тази, която поставя въпроси, именно тях искаме да изясним, добави още той.

ЕК за момента не обвинява България в нищо, но държи да има яснота около числата. От там очакват резултатите от вътрешните одити, които се правят в страната и които ще се вземат предвид, преди да изпратят мисията на Евростат.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *