Строим нов блок на АЕЦ ”Козлодуй” от поколение 3+

Окончателното решение за реализацията на проекта „Бургас – Александруполис“ ще бъде следствие на оценката за въздействието върху околната среда, която предстои да излезе.
Това каза заместник-министърът на външните работи Марин Райков на започналата тази сутрин конференция „България и Европа: Нашата енергийна сигурност“, предаде БТА. По думите на Райков окончателното решение ще бъде взето след като се направят всички необходими анализи, включително икономически. Според него Борисов е изказал редица притеснения, свързани с екологичните сфера, които се споделят от широката общественост в региона. Вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че България се отказва от „Бургас-Александруполис“ заради „Натура 2000“, както и от АЕЦ „Белене“ – заради неефективност. Изявлението на премиерът дори изненада и икономическия министър Трайков
Райков каза, и че много сходна е ситуацията с Белене. За България от ключово значение е да бъде осигурен надежден европейски стратегически инвеститор. Трябва да имаме яснота за начина на финансиране и цената на проекта, както и по-ясна визия за пазарите, на които ще се изнася продукта, добави заместник-министърът. Марин Райков посочи, че проектът АЕЦ „Белене“ се подлага на изпитанието на международен консултант и изискване за европейски стратегически инвеститори. Предприемаме процедура за конкурентна оферта за нов блок на АЕЦ „Козлодуй“ от поколение 3 плюс, добави заместник-министърът. Българското правителство нееднократно е заявявало, че АЕЦ белене ще бъде дадена само на европейски инвеститор, въпреки предложеното временно финансиране от Русия.

Стоят много открити въпроси и във връзка с „Южен поток“, включително и от външнополитическо естество заради известните промени в Украйна и договорености постигнати между Киев и Москва. Сред дългосрочните приоритетни проекти, които заместник-министърът отбеляза е проектът „Набуко“. По своите бизнес характеристики той е новаторски и може да служи за модел на многостранно публично-частно партньорство в трансграничния пренос на природен газ. България ще работи с партньорите си и с европейските институции по „Набуко“, така че до края на тази година да бъдат приключени всички тръжни, ресурсни, юридически и инвестиционни процедури и етапи, необходими за преминаване към строителство, каза Райков.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *