ЕК планира реформа на телекомите

Европейската комисия обмисля създаване на регулаторен орган, който ще притежава властта да разделя мрежи на телекоми. Освен това бъдещето тяло ще може да упражнява натиск върху доставчиците с цел насърчаване на конкуренцията и намаляване на потребителските цени.

С аргумента, че съществуващата организация от национални телеком регулатори не прави нищо за интересите на потребителите в Европейския съюз, комисията ще поиска във вторник създаване на „European Telecom Market Authority“, съобщи news.yahoo.com.

Новият орган ще може да накара националните регулатори да се заемат с големите телекомуникационни компании и „задушаването“ на националните пазари, където те оперират, предава TechNews.bg.

По-малките телекоми обвиняват сегашните регулатори за бавното навлизане на високоскоростния Интернет в Европа. Само едно на пет домакинства в заможната Западна Европа има Интернет, като се наблюдават високи цени и малък избор, които са причина хората да са офлайн.

Планът на ЕС обаче, широко обсъждан през последните седмици, среща силен отпор от страна на големите компании като „Франс Телеком“. Гигантът атакува плана с аргумента, че може да навреди на инвестициите, направени в мрежите от следващо поколение.

Предложението за разделяне на мрежите от клоновете за услуги при операторите е неправилно и ще попречи на способността на компаниите да координират сложни инвестиционни решения, предупреждават от френския телеком.

Вместо това, от „Франс Телеком“ предлагат конкурентите, в лицето на Интернет доставчиците, да използват нови оптични кабели наред с кабелите на телекомите. Така те биха достигнали капацитета, който ще им позволи да предлагат конкурентни услуги на домакинствата и другите потребители.

Доскоро европейците бяха доста назад в Интернет потреблението в сравнение със САЩ и Япония, което се дължеше на липсата на конкуренция и високата цена на качествената Интернет връзка.

От асоциацията „European Competitive Telecoms Association“, която обедини наскоро появили се телекоми, които се конкурират с притежаващите стационарни телефонни доставчици, казват, че само около 20% от домакинствата в Западна Европа имат широколентова връзка.

ECTA смята, че изоставането може да бъде наваксано бързо, като новите телекоми получат възможност да използват съществуващата инфраструктура, за да предлагат свои собствени услуги. Пример в това отношение е Великобритания, където в резултат на отваряне на пазара, изборът на потребителите стана изключително голям.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *