Безмитните магазини и бензиностанции са най-голямата контрабандна мрежа у нас

Безмитните магазини и безмитните бензиностанции имат оборот от 1 млрд. лева по данни на Министерството на финансите, като голяма част от него представлява форма на легална корупция.

Това съобщи Огнян Шентов, председател на Центъра за изследване на демокрацията по време на кръгла маса за укрепване на правосъдието и правоприлагането в граничните райони.

За периода 2005-2006 г. продажбата на цигари в безмитните магазини се е увеличила с 91%, въпреки че броят на хората, преминаващи границата се запазва, а продажбите на дизел в безмитните бензиностанции са скочили двойно.

Именно дейността на безмитните магазини и бензиностанции представлява най-голямата контрабандна мрежа в страната, посочи Шентов. Поради тези причини Румъния и Сърбия са затворили тези магазини по външните си сухопътни граници.

По данни на проучване за периода 2001-2006 г. голяма част от лицата, арестувани при опит да преминат българската граница, остават ненаказани. Близо 75% от лицата, задържани на границата с Турция за незаконно преминаване, не са подведени под наказателна отговорност.

Контрабандата на стоки се наказва почти винаги като административно нарушение (99.2% от случаите през 2006 г.), а не като престъпление. Това създава възможност за заобикаляне на наказателния закон и корупция, тъй като административно-наказателното производство е по-благоприятно за нарушителя.

Контрабандата на наркотици представлява само 2% от общата престъпна дейност с наркотични вещества, защото по границата по-трудно преминават опиати, отколкото във вътрешността на страната, посочи Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията.

Продажбите на дизел в безмитните бензиностанции са скочили двойно

Относителният дял на образуваните съдебни производства по престъпления в районите на границите с Турция, Македония и Южната черноморска граница в най-голяма степен е зает от нарушенията, свързани с нелегално преминаване и превеждане на хора през територията (72.8%).

На второ място се нарежда контрабандата – 25.4%, пренасянето на подправени парични знаци и кредитни карти представлява 0.9%, а трафикът на хора – 0.8%.

Един от начините за по-ефективна борба с престъпността и затягането на контрола в граничните райони е създаването на по-широк кръг от полицейски служители, които да имат право да извършват процесуално-следствени действия, каза Мария Йорданова от Центъра за изследване на демокрацията.

Според нея трябва в действията по разследване да се добави и личният обиск към неотложно процесуално-следствените действия. Необходими са и по-тежки наказания при повторно престъпление, свързано с трафик на хора, за да може да бъдат сурово наказвани каналджиите, поясни тя.

По-леки наказания са необходими за тези, които само пренасят наркотици през границата, но не са част от наркоструктурата, поясни Йорданова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *