ЕК похвали макроикономическата ни политика

Европейската комисия похвали бюджетната стратегия на България и призова българското правителство да поддържа досегашната макроикономическа политика.
Еврокомисарят по икономически и валутните въпроси Хоаким Алмуня направи преглед на бюджетната и финансова стабилност на 17 страни членки на съюза, като отбеляза, че може да постави България в групата на високо развитите скандинавски страни.
В момент, в който повечето европейски държави са изправени пред бюджетен дефицит, комисаря Алмуня ги посочи като пример, като единствените страни, които очакват бюджетен излишък, въпреки че по останалите икономически показател разликата между тези страни е голяма.
„Що се отнася обаче до публичните финанси, наистина мога да поставя България редом до скандинавските държави“, коментира Алмуня.
Той все пак добави, че България може да се окаже в кризисна ситуация заради големия дефицит по текущата сметка, както и за това, че залага твърде много на чуждите инвеститори, чиято активност обаче намалява.
Към одобрената днес конвергентна програма на България, защитаваща основните макроикономически показатели и мерки, ЕК добави и препоръки.
Основен съвет е спешното приемане на политика за намаляване на външния дефицит, чрез поддържане на стегнат фиск и баланс между ръста на заплатите и производителността на труда.
Другата препоръка е да се подобри качеството на публичните разходи, като се подобри административния капацитет и се ускорят реформите.

news.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *