Правителството е решило да замрази заплатите на 440 хил. души работещи в бюджетната сфера през 2009 г.

Правителството е решило да замрази заплатите на 440 хил. души работещи в бюджетната сфера през 2009 г. заради кризата, пише в новия си брой „Градски вестник“, цитирайки вицепрезидента на КНСБ Пламен Димитров.
Това са служителите в държавната и общинската администрация, в детските градини, училищата, университетите, науката и здравеопазването. С бюджета за тази година на всички тях беше обещано заплатите им да бъдат увеличени с 10% от 1 юли.
Според Пламен Димитров постановление за замразяване на заплатите ще бъде прието от Министерския съвет на заседнието в четвъртък.
Няма гаранции, че заплатите ще бъдат запазени поне на нивото им от 2008 г., казали от КНСБ и предупредили, че има опасност от социално напрежение, стачки и протести.
По данни на учителските синдикати има детски градини, в които основните заплати били намалени. В Плевен се подготвяли протести по този повод.
Правителството има дискриминационни намерения, алармираха синдикалистите. За жените, които се връщат от майчинство, се предвижда да започнат със заплатата, която са получавали при излизане в отпуск, въпреки че междувременно заплатите във ведомството им може да са вдигани многократно.
За пръв път кабинетът заличава понятието „средна брутна работна заплата“ и определя месечни лимити за заплати в различните учреждения, пише „Градски вестник“.
За финансовото министрество таванът бил 10,5 млн. лв., за МВнР – 13,3 млн. лв., за ДАНС – 5,2 млн. лв., за ДКЕВР – малко над 148 000 лв.
Всяко ведомство ще може да харчи до 95% от предвидения лимит. Останалите 5% – само с разрешение на правителството и в зависимост от хода на кризата през годината. В проекта обаче е оставена вратичка за вдигане на заплатите при съкращение на персонал.
Ще има двойни заплати за хората в централната администрация, ангажирани с еврофондовете, но не и за техните колеги от общинските администрации.
Кметът на Столичната община, шефовете на държавни агенции и държавни комисии, зам.-министрите ще бъдат през 2009 г. с минимална основна заплата от 1147 лв. и с максимална – 1860 лв.
Зам.-кметовете на София и кметовете на общини с население над 100 хил. души ще получават най-малко 1027 лв. и най-много 1661 лв.
В Националната агенция по приходите основната заплата ще е от 240 до 1800 лв.
От 1 януари 2009 г. основната заплата на генерал и адмирал е 1851 лв., на полковниците – от 1105 до 1210 лв., на редниците и матросите – 520 лева.

netinfo.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *