• slot pulsa/
  • ЕК пристъпи към практическа реализация на плана „Юнкер“ – Финансови новини

    ЕК пристъпи към практическа реализация на плана „Юнкер“

    Днес, само 50 дни след обявяването на амбициозния си План за инвестиции за Европа за насърчаване на създаването на работни места и постигането на растеж, Европейската комисия прие законодателно предложение за Европейския фонд за стратегически инвестиции Той ще бъде създаден в тясно сътрудничество с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

    Фондът е в основата на инвестиционната офанзива на председателя Юнкер, чрез която ще се мобилизират поне 315 милиарда евро в частни и публични инвестиции в целия Европейски съюз. Чрез него ще се подпомогнат стратегически инвестиции, като широколентовите и енергийните мрежи, и ще бъдат подкрепени по-малките предприятия, които имат до 3000 работници.

    Предложението също така предвижда създаването на Европейски консултантски център по въпросите на инвестициите, който да оказва помощ за идентифицирането, подготовката и разработването на проектите в Съюза. Накрая, за подобряването на знанията на инвеститорите относно съществуващите и бъдещите проекти ще допринесе европейски механизъм за утвърждаване на инвестиционни проекти.

    Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви:

    „Комисията държи надумата си. С днешното предложение за Европейски фонд за стратегически инвестиции ниеизпълняваме заедно с партньорите си от ЕИБ обещанието, дадено през ноември в пленарната зала на Европейския парламент. Предприемаме важна стъпка към създаването наново на работни места за европейците и за рестартиране на икономиката на Съюза. Сега разчитаме наполитическото ръководство на съзаконодателите – Европейския парламент и Съвета – за да може предложението да бъде прието в кратки срокове, така че фондът да започне да действа от месец юни и да се даде ход на нови инвестиции. Точно такива са очакванията на европейските граждани и нямаме време за губене.“

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *