ЕК проверява пазара на биогорива в две европейски държави

Европейската комисия потвърди за направени изненадващи проверки на производители, доставчици и търговци на биогорива в две държави от ЕС. Акцията е следствие от мащабната проверка, която Брюксел извърши през май 2013 година на пазара на петролни продукти в общността. Тогава бяха проверени практиките на гигантите ВР, Shell и Statoil.

Опасенията на Комисията са, че цената на биогоривата в двете проверени държави, които не се уточняват, се определя по начин, противоречащ на нормалните търговски практики. Има подозрения, че производителите са съгласували политиките си и са обменяли търговски данни, става ясно от официалното прессъобщение на ЕК.

Изненадващите проверки, извършени на 7 октомври, са първата стъпка при разследването на практиките, които нарушават конкуренцията на пазара. Реално няма краен срок за приключването на подобна процедура, тъй като решението дали има нарушение зависи от множество фактори.

От ЕК не уточниха и имената на компаниите, които проверяват, с мотива, че тези проверки не означават непременно, че те са нарушили правилата.

„ЕК уважава правото на защита, особено правото на компаниите да бъдат изслушани в антитръстовата процедура“, се казва в изявлението на Комисията.

Производството на биогорива беше посочено от ЕК като един от начините за намаляването на емисиите въглероден диоксид. В директива от 2003 година беше заложено до 2010 година биогоривата да заемат дял от 5,75% използваните възобновяеми енергийни източници в сектора на транспорта.

До 2020 година този дял трябваше да достигне до 10%, но през май тази година целта беше променена на 7 на сто.

Причината е, че през последните години анализатори коментираха, че производството на биогорива в световен мащаб не допринася в такава степен за опазването на околната среда, особено след като големи части от гори бяха усвоявани като земеделски площи, за да бъдат засадени технически култури като рапица, от които се произвеждат биогоривата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *