Най-много кадри се търсят в търговията и ресторантьорството

Няколко са сферите, в които основно се търсят служители до възраст 29 г. Първи сред тях са областите на търговията и ресторантьорството. Също така хора се търсят в маркетинга, счетоводството, готварството. Това съобщи служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков, предаде БГНЕС.

Става ясно, че до 29 септември в бюрата по труда са постъпили 9 957 заявки за работни места от работодатели за младежи до 29 г. – 6486 са за стаж, а за обучение на работното място са 3 471 заявки. Най-много от заявките на работодателите са за София, следвана от Варна, Пловдив и Бургас.

Христосков откри церемония по подписването на национално рамково споразумение за реализация на Националния план за изпълнение на Европейската гаранция за младежта 2014-2020 година. Той уточни, че гаранцията има за цел безработицата сред младите хора да намалее чувствително. Чрез европейската гаранция са предвидени 6 млрд. евро за всички страни-членки, но ако програмата има успеваемост сумата може да бъде увеличена. За България са предвидени 55 млн. евро, като споразумението се финансира изцяло с европейски средства и не е необходимо национално финансиране.

Образователният министър Румяна Коларова също отчете значението на споразумението, като посочи, че то е много важно за Министерството на образованието и науката. Коларова информира, че поне 30 000 ученици и студенти са преминали през ученически и студентски стажове. Поставяме си задача да повишим качеството на тези стажове, беше важно да установим, че системата работи, че има активно включване на училища, университети и работодатели и постоянство, каза тя и добави, че тези фактори вече са гарантирани. Коларова уточни, че капацитетът е за повече от 30 000 и до края на годината е сигурна, че броят на преминалите студенти и ученици, през тези програми ще скочи с още 10 000.

От съществено значение за мен е бизнесът да издава сертификати, да показва, че младите получават някакви умения и знания. За системата на валидиране имаме програма, разполагаме с парите за поне 10 000 кандидати. Оттам нататък таксата трябва да се плаща от самите хора, които искат да валидират своите умения и квалификации, коментира Коларова.

Тя постави и темата за, това че за много от безработните млади хора у нас има проблем с липсата на минимално образование. Тя увери, че училищата вече работят за вечерно обучение и курсове за квалификация, но все пак, вечерното образование е невъзможно без съгласие от страна на работодателите.

От своя страна работодатели алармираха за отдалечаване на образователните и професионалните стандарти едни от други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *