ЕК: Продължавате да не усвоявате средствата от еврофондовете

 
Усвояването на средствата от еврофондовете има изключително малък напредък за тази година спрямо миналата, констатира зам.-ръководителят за България на Дирекция Регионална политика на ЕК Карстен Расмусен по време на форум, посветен на развитието на стратегическата инфраструктура в страната.
Расмусен отбеляза, че реално разплатените средства досега по еврофондовете в България са по-малко от 2 на сто.
Той даде за пример, че за трите месеца от началото на годината пътната агенция е провела само един търг – този за магистрала Тракия, а в областта на жп транспорта конкурсът за жп линията София – Пловдив още не е приключил.
По ОП „Околна среда“ се е наложило много от проектите да бъдат преработени, тъй като са се отнасяли за малки общини, а не за големи, както препоръчва ЕК, посочи Расмусен.
По отношение на средствата от еврофондовете, предназначени за общините, констатацията на ЕК е, че има някои общини като Габрово, където се изготвят и реализират много проекти, но други общини са много изостанали.
Предвид голямото изоставане във водния сектор България би трябвало да усвоява средно по 1 млн. евро на ден до края на този програмен период (2007-2013), за да усвои определените й средства.
Основното предизвикателство пред България е да изготви проекти в областта на инфраструктурата (пътища и водния сектор) на стойност 4-5 млрд. евро за следващия програмен период 2014-2020 г., тъй като има голямо изоставане в тези области, подчерта Расмусен.
Според него е възможно за страната ни да бъдат определени около 15 млрд. евро за следващия програмен период, т.е. двойно повече, отколкото за настоящия.
Административният капацитет на страната в областта на еврофондовете не е достатъчен, изрази опасенията си Расмусен. Той даде пример, че в БДЖ са уволнени половината от хората, занимаващи се със средствата от еврофондовете, така че съставът им е станал 60 човека. По думите му дори да се подобри работата на тези хора, те не могат да работят 4-5 пъти повече, както е необходимо.
Министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев каза от своя страна, че стремежът на правителството ще бъде за следващия програмен период да бъдат подготвени пътни проекти на обща стойност около 4 млрд. евро, като между тях са лотове на магистралите Тракия и Струма.
По негови оценки за последните 10 години за ново строителство на пътища годишно са отделяни само по 100-150 млн. евро, което не е достатъчно. В областта на строителството на пътища трябва да се върнем в периода 1984-86 г., когато се е строяло много, смята Плевнелиев.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *