ЕК спряла „Южен поток“ заради Украйна

Проектът „Южен поток“ противоречи на националните интереси на Украйна. Ние се обърнахме към Европейската комисия (ЕК) той да бъде спрян.

Това обяви пред БНР украинският посланик у нас Микола Балтажи.

„Ние имаме голямо съмнение в това, че тук ще се играе по европейските правила и че по принцип този проект ще съдейства за енергийната сигурност на Европа“, обясни той.
По думите на посланика, „Южен поток“ ще засили позицията на „Газпром“, но изрази съмнение, че с реализирането му енергийната сигурност на Европа ще бъде по-силна.

Припомняме, ЕС и Русия прекратиха преговорите по „Южен поток“. Нашата страна също замрази строежа на територията си. Европейският съюз призова всички 28 страни-членки да останат единни и твърди спрямо Русия около „Южен поток“.

На въпрос защо украинската страна не е съгласна с договора за доставка на газ между Украйна и Русия, Микола Балтажи отговори, че причината е, че цената на газа, която предлага Федерацията, е политическа, а не икономическа.

„Почти 500 щатски долара е предложена, намалили са я със 100 долара, но проблемът е, че решението за това намаление се взема от правителство и според нас то може да си го вземе и може да го отмени“, коментира посланикът. Той обясни, че става дума за митото върху износа на газта.

Украйна настоява да бъдат вкарани корекции в контракта, да се подпише спогодба, споразумение между „Нафтогаз“-Украйна и „Газпром“. Той допълни, че украинската страна също е предложила пакетен подход, тъй като има дълг, който е готова да изплати, но не и на цената, която им се предлага.

Микола Балтажи посочи, че ако преговорите с Русия за газа се провалят, Украйна ще се обърне към арбитражния съд в Стокхолм. Той посочи още, че страната му е готова за евентуално спиране на газа от утре, тъй като има вътрешни и външни резерви.

Посланикът изрази надежда доставките за Европа да бъдат поставени под заплаха.

Междувременно стана ясно, че тристранните преговори по газовия въпрос между Русия, ЕС и Украйна ще бъдат подновени тази вечер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *