Новите цени на тока и парното носят дивиденти за богатите

Новите цени на тока и парното носят дивиденти за богатите. Това заявиха представители на сдружението „Глас“, асоциацията „Активни потребители“, синдикалисти и Европейската мрежа „Антибедност“, предаде КРОСС.

Според тях поредното символично намалението на цените на тока и по-високите цени на парното ощетяват енергийно бедните домакинства в България, които са над 65 на сто. От административното намаляване на цените на електроенергията в пъти повече печелят богатите българи, категорични са те.

Бедните домакинства ползват около 17 на сто от електроенергията за битови нужди. Намаляването на цената на тока с 0,6 на сто от 1 юли ще означава намаление с под 50 стотинки на сметките от 40-60 лв. А за останалите 83 на сто от битовите потребители облекчението ще е над 100 лв., каза Кръстьо Петков от „Глас“.

По думите му изчисленията на експерти от Института за пазарна икономика сочат около 1,4 млрд. лв. допълнителен дефицит в ЕРП-тата в следващите месеци с намаляването на цената на тока.

НПО-тата поставят под съмнение мнението на ДКЕВР, че с промените в цените ще се разкрият резерви и ще има приходи от над 1 млрд.лв. Не били реалистични и очакванията за приходи от близо 520 млн. лв. в резултат на предоговарянето с американските инвеститори – ТЕЦ „Марица Изток 2“ и други, защото договорите са железни и за евентуална промяна ще е нужен дълъг период от време.
Общо в енергетиката задълженията са над 4 млрд. лв., посочи Петков и сравни сектора с минно поле, в което вече мините започват да гърмят.

Необходимо е да се промени Законът за енергетиката, за да се търси личнаотговорностна всеки от членовете на ДКЕВР, смятат от неправителствените организации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *