Стремим се към конкурентен туризъм без конкурентни кадри

С приближаването на пика на новия летен туристически сезон проблемът с недостига на кадри в туризма се разраства. Работодателите от туристическия бизнес съобщават за огромен проблем с намирането на всякакъв тип сезонни работници – от спасители на плажа и среден туристически състав до мениджъри на хотели и ресторанти.

От туристическия бранш потърсиха съдействието на държавата по въпроса. С него се зае лично вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева, която обяви, че сезонът ще бъде спасен откъм кадри. Държавата и туристическият бизнес се споразумяхапо курортите да бъдат изпратени практиканти, завършващи специализирани училища по туризъм, които да изкарат практиката си и в същото време да обезпечат нуждите на хотелиери и ресторантьори по морето.

На практика държавата предложи българските и чуждите туристи по Черноморието да бъдат обслужвани от млади хора, които имат желание за работа, но никакъв опит. Въпросът е доколко качествено обслужване ще получат така чаканите туристи по време на престоя си по българските курорти и дали практикантите ще отговорят на очакванията за качество на услугата. А също може ли да превърнем туризма си в структуроопределящ отръсъл, както е записано в новатаСтартегия за туризма, без конкурентни кадри.

Засега данните от първите четири месеца на годината сочат отлив на българските туристи от нашите морски курорти. И тази година по Великден българите оставиха всъседна Гърция милиони лева. С всяка изминала година родното Черноморие остава извън плановете на българите тъкмо заради ниското качество на туристическите ни услуги.

В същото време специалистите по подбор на кадри посочват, че с приближаването на пика на сезона намирането на по-високо ниво туристически специалисти става изключително трудно. Интересът от страна на кандидатите е нулев, съобщават от агенцията за човешки ресурси Менпауър България. Причините са очевидни – специалистите в туризма, които са достигнали определено ниво на квалификация, вече са се реализирали и нямат желание да работят за ниските заплати на Черноморието. Аотвореният европейски трудов пазар, който предлага много по-атрактивни възможности за туристическите кадри, е друга спънка.

А иначе от туристическия бранш отдавна алармират, че ако досега основна пречка за превръщането на туристическия отрасъл във водещ за икономиката ни беше инфраструктурата и липсата на достъп до туристическите забележителности, маршрути и дестинации, то сега липсата на високо образован персонал в сектора пречи за развитието на успешен туризъм у нас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *