СБ: Китай ще изпълни целта си за годишния растеж

Китай вероятно ще изпълни целта си за годишен икономически растеж от 7,5%. На това залага Световната банка (СБ). За да постигне това обаче, Поднебесната империя трябва да продължи започнатите фискални и финансови реформи, чрез които да се справи с дълговите си проблеми, предупреди финансовата институция.

„Възможността растежът да падне под целта на правителството вероятно ще доведе до парични и фискални облекчавания. Тези мерки ще помогнат на властта да постигне желания растеж от 7,5% през 2014 г., но също така ще усложнят текущите неравновесия и слабости на икономиката.“

Китайската икономика не започна по най-добрия начин годината и това принуди правителството да предприеме серия от насочени мерки, които почти мигновено дадоха резултат и през май данните за промишления сектор и за този на услугите вече показаха подобряване.

Световната банка очаква китайската икономика да се разшири със 7,6% през тази година, благодарение на подкрепата от държавата и възстановяването на глобалното търсене, но предупреждава, че растежът може да се забави до 7,5% през 2015 г. През миналата седмица Международният валутен фонд (МВФ) обяви прогнозата си за растежа на втората по големина икономика в света – 7,5% през тази и около 7 на сто през следващата година.

След по-слабото първо тримесечие СБ прогнозира, че икономиката ще навакса забавянето през второто. Повечето частни инвеститори обаче не са чак толкова оптимистично настроени. Анализаторите очакват годишният растеж на БВП да се забави до 7,3% в периода април – юни, като предвиждат и същата стойност за годишния растеж, което би било най-слабото му представяне от 24 години насам.

Правителството в Китай показа, че е склонно към по-бавен растеж, докато се опитва да прекрои икономическия модел на страната към такъв на вътрешно потребление, вместо досегашния, залагащ на износ и инвестиции. Освен това управляващите се въздържат от мащабни стимулиращи мерки, тъй като икономиката все още се възстановява от инжекцията от 4 трлн. юана, вкарана в системата по време на кризата от 2008/09 г. и която доведе до натрупването на местен дълг.

„Преструктурирането на икономиката от инвестиции към потребление и от индустриалния към сектора на услугите продължава, но процесът е бавен и крие предизвикателства“, отбеляза СБ. Тя предупреди, че съществуват рискове за китайския растеж през настоящата година, тъй като рязкото намаляване на задлъжнялостта и забавянето в сектора на недвижимите имоти биха могли да натежат на икономическата активност.

Финансовата институция насърчи предприетите реформи и призова Китай да побърза с прилагането им във финансовия и фискалния сектори, за да се справи с първопричинителите на дълговите ѝ проблеми.

„Забавянето на последователното прилагане на реформите може да доведе до задълбочаване на неправилното разпределение на ресурсите, да влоши състоянието на банковия сектор, да застраши стабилността на дълга на местните правителства и да увеличи фискалните разходи за самите реформи“, заяви банката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *